Σάββατο 10 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχής η δράση της ιρακινής αντίστασης

Προσπαθώντας να ελέγξουν το χώρο στη Φαλούτζα όπου επλήγη το ελικόπτερο

Associated Press

Προσπαθώντας να ελέγξουν το χώρο στη Φαλούτζα όπου επλήγη το ελικόπτερο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΤΙΚΡΙΤ.--

Το σιιτικό τέμενος στην πόλη Μπακούμπα λόγω της προσευχής της Παρασκευής ήταν γεμάτο πιστούς, με αποτέλεσμα η έκρηξη να προκαλέσει το θάνατο σε πέντε ανθρώπους ενώ δεκάδες ακόμη διακομίστηκαν σε νοσοκομεία τραυματισμένοι, ορισμένοι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι η έκρηξη σημειώθηκε έξω από μικρό τέμενος σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Στο σημείο της έκρηξης έσπευσαν Ιρακινοί αστυνομικοί και κατοχικές δυνάμεις. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για επίθεση.

Η πόλη Μπακούμπα βρίσκεται 65 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας και στην ευρύτερη περιοχή σταθμεύουν πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες και καθημερινά διεξάγονται επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Επίσης, τα ξημερώματα της Παρασκευής δύο βολές από όπλο RPG έπληξαν το κεντρικό ξενοδοχείο της Βαγδάτης «Χαγιάτ», όπου διαμένουν εργαζόμενοι σε ξένες εταιρίες που έχουν συνάψει συμβόλαια με την κατοχική διοίκηση. Από την επίθεση στον πρώτο και στον τέταρτο όροφο του κτιρίου δεν τραυματίστηκε κανένας άνθρωπος. Το ίδιο ξενοδοχείο είχε δεχτεί επίθεση και το Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας οι κατοχικές δυνάμεις στην πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο επικεφαλής της επιχείρησης δήλωσε ότι διήρκεσε 5 ώρες και ότι συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για ανάμειξη σε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Η επιχείρηση στο Τικρίτ είναι η τρίτη που πραγματοποιεί στην πόλη αυτή η 4η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού.

Αδιάκοπες οι συλλήψεις

Associated Press

Αδιάκοπες οι συλλήψεις
Εξάλλου, ο σάλος που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από την έκθεση που δημοσιοποίησε το αξιόπιστο αμερικανικό κέντρο διεθνών ερευνών Carnegie, με την οποία κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι διαστρέβλωσαν και διόγκωσαν συστηματικά την απειλή από τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποστηρίζουν ότι κατείχε το Ιράκ και την οποία χρησιμοποίησαν ως αιτιολογία για τον πόλεμο, συνεχίζεται.

Ετσι, δημοσίευμα της εφημερίδας «San Fransisco Chronicle» αναφέρει σχετικά με το ζήτημα της ανεύρεσης ή όχι όπλων μαζικής καταστροφής, ότι τουλάχιστον 400 μέλη της ειδικής ομάδας έρευνας που αριθμούσε 1.400 έχουν μυστικά επιστρέψει στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η εφημερίδα μεταφέροντας δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Πενταγώνου αναφέρει ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν αντικατασταθεί ήδη κι ότι ενώ αρχικά ο «κύριος στόχος της ομάδας έρευνας ήταν τα όπλα μαζικής καταστροφής» τώρα αρκετοί από αυτούς είναι αρωγοί στην προσπάθεια των κατοχικών στρατευμάτων να αποτρέψουν επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης παρά στην αναζήτηση των όπλων... Γεγονός που καταμαρτυρεί ότι ο «αρχικός στόχος έχει εγκαταλειφθεί». Αντ' αυτού το κύριο μέλημα είναι ο απεγκλωβισμός από το φονικό αγκάλιασμα της ιρακινής αντίστασης.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι μπορεί «ο πόλεμος στο Ιράκ να τερμάτισε το απεχθές καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ωστόσο προκάλεσε αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις», και προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για το «αίσθημα κατοχής» που έχουν οι Ιρακινοί. Επανέλαβε επίσης ότι μόνον η μετάβαση της κυριαρχίας «το συντομότερο δυνατόν» στους Ιρακινούς θα επιτρέψει να επέλθει η σταθερότητα στο Ιράκ.

Τέλος,αργά χτες βράδι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως χορήγησαν στο Σαντάμ Χουσείν το καθεστώς του «αιχμάλωτου πολέμου» με προφανή σκοπό να έχουν τα νομικά προσχήματα για να τον δικάσουν για «εγκλήματα πολέμου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ