Σάββατο 10 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Προεκλογικό κόλπο», το σχέδιο για τη μετανάστευση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι «σημαντικές αλλαγές» στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ που διαφάνηκαν στην απόφαση του Προέδρου Τζορτζ Μπους, να παραχωρήσει άδεια παραμονής και εργασίας σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, λατινοαμερικανικής καταγωγής που ζουν στη χώρα, είναι ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα. Αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τίποτα δε δείχνει να μπορεί να μετακινήσει τον Μπους από το Λευκό Οίκο, μάλλον η μη εκλογή θα ήταν έκπληξη μεγατόνων...

Παρ' όλα αυτά, ακολουθώντας το γνωστό ρητό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πριν από τρεις μέρες ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να επεξεργαστεί ένα νέο προσωρινό καθεστώς, που θα επιτρέψει στους αλλοδαπούς μετανάστες να απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που δε θέλουν οι Αμερικανοί πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, εκατομμύρια ξένοι που εργάζονται παράνομα στις ΗΠΑ σε αγροτικές καλλιέργειες, ως καμαριέρες ή λαντζέρηδες σε εστιατόρια, συχνά με πολύ χαμηλό μισθό και χωρίς ασφάλιση, θα μπορούν να ελπίζουν ότι η αστυνομία δε θα τους απελαύνει για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού το σχέδιο ότι μεγάλο τμήμα των παράνομων οικονομικών προσφύγων - που είναι τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια, το 60% εκ των οποίων προέρχονται από το Μεξικό - θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα στις ΗΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, από έξι μήνες μέχρι τρία χρόνια.

Φυσικά, οι περισσότεροι αναλυτές αλλά ακόμη και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επικρίνουν το σχέδιο, θεωρούν την κίνηση αυτή ως ένα κυνικό σχέδιο, για να κερδίσει τις ψήφους της μεγάλης κοινότητας ισπανοφώνων που ζουν στις ΗΠΑ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2004.

Με σκεπτικισμό αντέδρασαν και εκπρόσωποι της ισπανόφωνης κοινότητας των ΗΠΑ που θεωρούν ότι οι αλλαγές που προωθεί ο Μπους εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και δε βελτιώνουν ουσιαστικά το σύστημα μετανάστευσης της χώρας.

Θετικά υποδέχτηκαν τα νέα μέτρα εκπρόσωποι αμερικανικών εταιριών, καθώς και ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ που δήλωσε ότι «το σχέδιο αναγνωρίζει την αξία των Μεξικανών ανδρών και γυναικών που βρίσκονται στις ΗΠΑ, για να εργαστούν». «Στον ξενοδοχειακό τομέα υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρώπους που θα καλύψουν θέσεις, τις οποίες δεν επιθυμούν οι περισσότεροι Αμερικανοί. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Ξενοδόχων, Τζο Μακίνερνι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Monde. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι από τους 90.000 εργάτες που απασχολούνται στη γεωργία εκτιμάται ότι το 70-80% είναι παράνομοι και οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Μεξικό. Στον ξενοδοχειακό τομέα εργάζονται περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά θα χρειαστούν άλλες 700.000 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επίσης, από τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών πιστεύεται ότι θα ωφεληθούν τα εστιατόρια και οι αλυσίδες παραγωγής γρήγορου φαγητού, όπως η McDonal's Corp., η Wendy's International Inc κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις μεταναστών(2013-04-12 00:00:00.0)
Διευρύνεται η φτώχεια(2011-09-15 00:00:00.0)
Προσπάθεια ρύθμισης του εκμεταλλευτικού συστήματος(2010-07-11 00:00:00.0)
«Είμαστε εργάτες, όχι τρομοκράτες»(2006-04-04 00:00:00.0)
"Ο τρίτος κόσμος στο εσωτερικό της χώρας"*(1997-11-30 00:00:00.0)
Κλίντον υπέρ κοινωνικού συμβολαίου(1995-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ