Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή σε όλα «μέτωπα»

Φιλειρηνιστές διαδηλώνουν στο διαχωριστικό τείχος στην Καλκίλια

Associated Press

Φιλειρηνιστές διαδηλώνουν στο διαχωριστικό τείχος στην Καλκίλια
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ούτε λίγες ώρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέστρεψε στο Ισραήλ από την Ουάσιγκτον και με τις δηλώσεις του κατάφερε να οξύνει, εκ νέου, τα πνεύματα με τους Παλαιστινίους, ενθαρρημένος άλλωστε από την πλήρη υποστήριξη που εξασφάλισε από το Λευκό Οίκο.

Ο Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η, εκ νέου, επέκταση με την ανέγερση νέων κατοικιών, του μεγαλύτερου εποικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, του Νέβε Ντεκαλίμ, τη στιγμή που όλοι οι εποικισμοί είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να απομακρυνθούν, όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι. Εκτός από τους εποικισμούς, τρία, επίσης, φλέγοντα ζητήματα, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, το διαχωριστικό τείχος και η περαιτέρω ισραηλινή αποχώρηση, παραμένουν «ανοιχτά».

Χτες, εξέγερση ξέσπασε στη φυλακή Σίκμα της πόλης Ασκελόν, όπου κρατούνται περίπου 400 Παλαιστίνιοι. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων έσπευσαν στην περιοχή και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους κρατουμένους, που ήταν εξαγριωμένοι από την άρνηση των ισραηλινών αρχών να προχωρήσει σε απελευθερώσεις και την επιμονή της διεύθυνσης των φυλακών να κάνει ελέγχους από κελί σε κελί. Επεισόδια, όμως, σημειώθηκαν και στην πόλη της Καλκίλια, όταν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί μαζί με ξένους φιλειρηνιστές ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στις δύο πλευρές τού, υπό κατασκευή, τείχους και διαδήλωσαν ζητώντας την άμεση κατεδάφισή του. Η Καλκίλια έχει, πλέον, λόγω του τείχους, αποκλειστεί και από τις τρεις πλευρές, ολόκληρες συνοικίες της έχουν αποκοπεί και έχει μόνο μία πρόσβαση προς τη Δ. Οχθη.

Τέλος, χωρίς αποτέλεσμα και σε εξαιρετικά άσχημο και ηλεκτρισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε, τα ξημερώματα, η συνάντηση του Παλαιστινίου υπευθύνου ασφαλείας Μοχάμαντ Ντάχλαντ, με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ. Αντίθετα με τις προβλέψεις, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για παράδοση του ελέγχου των πόλεων Καλκίλια και Ιεριχώ στους Παλαιστινίους, αλλά οι δύο άνδρες δε συμφώνησαν ούτε σε μια σειρά μέτρων άρσης των οδοφραγμάτων στη Δ. Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ