Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ανοιχτό το θέμα της κατάληψης γης

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Επιμένουν οι άστεγοι εργάτες που έχουν καταλάβει την έκταση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Φολκσβάγκεν και αξιώνουν να διανεμηθεί η ανεκμετάλλευτη γη, παρά το γεγονός ότι χτες, δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε σε ποινή τριών ετών κάθειρξης έναν από τους ηγέτες του κινήματος, ο οποίος κατηγορούνταν ότι ενορχήστρωσε το πρόσφατο κύμα καταλήψεων.

Δικαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ζοζέ Ραΐνια Ζούνιορ, του Κινήματος Εργαζομένων Δίχως Γη (MTST), καταδικάστηκε για παράνομη οπλοκατοχή κατά την εισβολή σε ακίνητο κατά το 2002 και ενώ ήδη είναι έγκλειστος εκτίοντας ποινή 32 μηνών μετά τη σύλληψή του στην επαρχία Σάο Πάουλο την 11η Ιουλίου, όταν παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου για προηγούμενη υπόθεση για την οποία βαρύνεται, την κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενός υποκαταστήματος της Τράπεζας της Βραζιλίας.

Ετσι, τα μέλη του Κινήματος Εργαζομένων Δίχως Γη ΜST και ΜΤSΤ στράφηκαν και πάλι στον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πρόσφατα είχε έρθει σε συμφωνία με το MST για τον τερματισμό των καταλήψεων των μεγάλων λατιφουντίων και των άγονων εκτάσεων γης και την επιτάχυνση της αγροτικής μεταρρύθμισης που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε ένα από τα κύρια και ζωτικά σημεία των προεκλογικών εξαγγελιών του.

Στο κρίσιμο όπως εξελίσσεται ζήτημα της κατάληψης της γης της Φολκσβάγκεν -κρίσιμο καθώς εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου για εκκένωση του χώρου και οι δυνάμεις ασφαλείας αναμένουν την εντολή- ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης της περιουσίας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στο Σάο Μπερνάρντο της επαρχίας Σάο Πάουλο, προς όφελος των 4.000 άστεγων οικογενειών που την έχουν καταλάβει, σύμφωνα με ΜΜΕ της Βραζιλίας. Ο Λούλα σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η έκταση, συνολικού εμβαδού 170.000 τετραγωνικών μέτρων, «δωρίστηκε» στην αυτοκινητοβιομηχανία πριν από 30 χρόνια και μεγάλο μέρος της παραμένει ανεκμετάλλευτο επί δεκαετίες. «Αν κτιστεί μια βιομηχανική μονάδα στη γη, αυτό είναι ένα πράγμα. Αλλά το να χρησιμοποιείται η ακίνητη περιουσία για κερδοσκοπία... αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Λούλα, σύμφωνα με την εφημερίδα O'Globo. Εκπρόσωπος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας απέρριψε την πιθανότητα διεκδίκησης της γης αυτής από την κυβέρνηση της Βραζιλίας ως «αστείο», ανέφερε η O'Globo.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ