Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Καθ' οδόν τα πρώτα «ειρηνευτικά» στρατεύματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΑΚΡΑ.-

Τα πρώτα αναγνωριστικά στρατεύματα από τη Δυτικοαφρικανική Ενωση κατέφθασαν στη Λιβερία, ουσιαστικά, αποτελώντας τον προάγγελο της επέμβασης, που ακόμη είναι επί χάρτου...

Αν και η Αμφίβια Ομάδα των ΗΠΑ, αποτελούμενη από 2.300 πεζοναύτες και 2.000 ναύτες, ήδη σταθμεύει στον κόλπο της Γουινέας, δηλαδή στα ανοιχτά της Λιβερίας, η εντολή επέμβασης δε δίνεται... «Ο Τσαρλς Τέιλορ πρέπει να φύγει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ», επανέλαβε χθες, για πολλοστή φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, υποσχόμενος, παράλληλα, βοήθεια στη Λιβερία. «Με την αποχώρησή του από την εξουσία και την εφαρμογή της εκεχειρίας, εμείς θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την ECOWAS», εξήγησε ο Μπους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Λιβεριανός Πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ δήλωσε ότι δε θα είχε αντίρρηση να αποχωρήσει από την εξουσία, με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει ο Εμφύλιος και θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις για την επιβολή της ειρήνης. Μάλιστα, ο Τέιλορ εξέφρασε την απορία του για τη στάση των ΗΠΑ, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», τονίζοντας: «Κέρδισα δίκαια τις εκλογές, αλλά μάλλον κέρδισε ο λάθος άνθρωπος. Πολέμησα τους μαρξιστές αντάρτες στη χώρα, πράγμα που θα συνεχίσω να κάνω. Ασφαλώς, μας βοήθησε η Λιβύη, αλλά η CIA γνωρίζει ότι η Λιβύη δεν έχει καμία επιρροή επάνω μου».

Στο μεταξύ, πρόταση ψηφίσματος για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λιβερία κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ, την Τετάρτη, όπου ζητούμενο είναι να δοθεί η εντολή για την ανάπτυξη πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, με σκοπό την προετοιμασία του εδάφους για ενδεχόμενη αποστολή αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα.

Εφόσον το σχέδιο ψηφίσματος υιοθετηθεί, θα ζητείται από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έκθεση για την κατάσταση στη Λιβερία έως τις 15 Αυγούστου, προκειμένου να αρχίσει η ανάπτυξη των δυνάμεων στη χώρα έως την 1η Οκτωβρίου.

Πάντως, αναγνωριστική στρατιωτική ομάδα αποτελούμενη από 10 Νιγηριανούς στρατιώτες έφθασε στην πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες, κατόπιν απόφασης του ECOWAS, σύμφωνα με τους «LA Times», που σημειώνουν επιπροσθέτως ότι η Γκάνα, το Μάλι, το Μπενίν, η Σενεγάλη και το Τόγκο υποσχέθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ECOWAS, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, ότι θα αποστείλουν 3.250 στρατεύματα, ώστε σταδιακά να συμπληρωθεί ο αριθμός των 5.000 που θεωρείται αναγκαίος και η οποία θα αναπτυχθεί σταδιακά και εφόσον τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Πάντως, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις των LURD με τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παραμένουν χωρίς τρόφιμα και νερό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστροφή στις βαρβαρότητες... μπροστά στα μάτια του ΟΗΕ (2003-10-03 00:00:00.0)
Παζάρια Αμερικανών και επανέναρξη σφαγών... (2003-08-13 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη τα παζάρια του Τέιλορ... (2003-08-06 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ έτοιμες για επέμβαση; (2003-07-16 00:00:00.0)
«Διστακτικά» σενάρια στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ (2003-07-02 00:00:00.0)
Πρόεδρος ο Τσαρλς Τέιλορ (1997-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ