Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακόμα τρεις νεκροί εργάτες

Τελευταίο μεροκάματο για αναπληρωτή δάσκαλο στη Λάρισα που έβαζε διαφημιστικές ταμπέλες σε ταράτσες, για να ζήσει την οικογένειά του

Μακραίνει επικίνδυνα ο μαύρος κατάλογος των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους εργασίας που μετά τους εννιά νεκρούς εργάτες των προηγούμενων ημερών προστέθηκαν μόλις σε δύο μέρες (χτες και προχτές) ακόμα τρεις, στη Λάρισα και στην Εύβοια αυτή τη φορά. Ηδη η εργατική τάξη της χώρας θρηνεί μέσα στην τελευταία εβδομάδα 11 νεκρούς εργάτες και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα αφήνοντας ατιμώρητα τα εργοδοτικά εγκλήματα. Συνεχίζει και επιτρέπει στους εργοδότες να ασυδοτούν και όχι απλά να μην παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας αλλά να επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας που ειδικά αυτή την περίοδο αποδεικνύεται θανατηφόρα. Μοναδικό μέλημα των εργοδοτών είναι πώς θα αυξήσουν τα κέρδη αδιαφορώντας παντελώς για τη ζωή των εργατών και οι πάνω από 500 νεκροί εργάτες από το 2000 μέχρι σήμερα το αποδεικνύουν περίτρανα.

Στη Λάρισα

Αναπληρωτής δάσκαλος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών ο 37χρονος Στέλιος Ντόντος, αναγκαζόταν για να ζήσει την οικογένειά του να κάνει μεροκάματα σκαρφαλωμένος και κρεμασμένος σε ταράτσες τοποθετώντας διαφημιστικές ταμπέλες και αφίσες στη Λάρισα. Το προχτεσινό μεροκάματο όμως ήταν και το τελευταίο όταν στις 10.45 το πρωί έπεσε από διώροφο κτίριο ύψους 10 μέτρων. Αναπληρωτής δάσκαλος στην Κοζάνη την περασμένη σχολική χρονιά, εργαζόταν το καλοκαίρι σε διαφημιστική εταιρία για να ζήσει. Προχτές το πρωί όμως την ώρα που τοποθετούσε διαφήμιση σε φωτεινή επιγραφή σε ταράτσα κτιρίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στη Λάρισα, έπεσε στο κενό. Το ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ξεψύχησε. Πλήρωσε έτσι με τη ζωή του την πολιτική που στέλνει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τους αναγκάζει να δουλεύουν 10 και 12 ώρες, σε δύο και τρεις δουλιές για να ζήσουν.

Η εργατική τάξη του νομού είναι συγκλονισμένη από το μαύρο μαντάτο που όπως επισημαίνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε σχετική ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση και εργοδοσία και της ανύπαρκτης πολιτικής υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στη χώρα μας.

Θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, σημειώνει, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να δικαιωθεί η οικογένειά του ηθικά και υλικά. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι όμως που είναι κυβέρνηση και εργοδοσία, επισημαίνει καταλήγοντας, θα μείνουν ατιμώρητοι και θα περιμένουμε το επόμενο θύμα, αν οι εργαζόμενοι δε βγάλουν συμπεράσματα και δεν παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που στέλνει ακόμα και στο θάνατο τους εργάτες.

Στην Εύβοια

Αργά χτες το βράδυ έγινε γνωστό ότι δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις στα Βασιλικά Εύβοιας και οι δύο από πτώση από γερανό. Το πρώτο θανατηφόρο έγινε στην ξυλοβιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ, γνωστή στην περιοχή για τον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλλει με εργαζόμενους οι οποίοι δεν αμείβονται ούτε με τη συλλογική σύμβαση. Ο νεκρός εργάτης αγνώστων στοιχείων μέχρι χτες το βράδυ απασχολούνταν στον εργολάβο συντήρησης μηχανημάτων «ΠΡΙΟΝΑΣ» και έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από τον γερανό από μεγάλο ύψος.

Την ίδια ακριβώς τύχη είχε και ο 20χρονος Κώστας Δημητρίου που εργαζόταν στην Τεχνική Εταιρία «Τεχνοδομική». Σκαρφαλωμένος χτες το πρωί πάνω σε γερανό, έπεσε την ώρα εργασιών στο κενό για να βρει ακαριαίο θάνατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ