Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Μελέτη για διάλυση και ξεπούλημα

Τη διάλυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό, η διοίκηση της ΥΠΑ - κατ' εντολή της κυβέρνησης - ζητά με επιστολή της προς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, να εκπονήσει συγκεκριμένη πρόταση αλλαγής του νομικού καθεστώτος της Υπηρεσίας.

Και βέβαια, επειδή η κυβερνητική πολιτική και για την ΥΠΑ είναι το ξεπούλημα, δε ζητείται από το Πανεπιστήμιο η εκπόνηση οποιασδήποτε μελέτης. Αντίθετα, οι εντολές είναι σαφέστατες. Η κυβέρνηση ζητά η μελέτη να έχει «τις ακόλουθες βασικές κατευθύνσεις:

1. Επικέντρωση των αρμοδιοτήτων της ΥΠΑ (δημόσιας υπηρεσίας) σε κανονιστικά θέματα και εποπτείας.

2. Ιδρυση δύο εταιριών που ανήκουν στο κράτος: α) Εταιρία Αεροναυτιλίας, για τις υπηρεσίες της εναέριας κυκλοφορίας και β) Εταιρία Αερολιμένων, για τις υπηρεσίες των αεροδρομίων.

Στην επιστολή της διοίκησης της ΥΠΑ προς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, αφού απαριθμούνται τα «κακά» της Υπηρεσίας (έλλειψη οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας, περιορισμός στην εκτέλεση απευθείας έργων με κόστος πέραν ενός συγκεκριμένου ποσού και διαδικασίες για πάσης φύσης δαπάνες και προμήθειες, μέσω των κανόνων που διέπουν το Δημόσιο), επισημαίνεται ότι το υπάρχον οργανωτικό σχήμα της ΥΠΑ:

  • «Είναι ακατάλληλο και δεν ακολουθείται από τις ευρωπαϊκές χώρες».
  • Καθιστά την Υπηρεσία «υπερβολικά δύσκαμπτη», με χρονοβόρες διαδικασίες για τη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων».

Σημειώνεται ότι ανάλογη μελέτη, έναντι αδράς αμοιβής εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγα χρόνια, σε Γερμανούς «συμβούλους». Η τύχη αυτής της μελέτης αγνοείται.

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλουν το σχέδιο διάσπασης της ΥΠΑ σε ανώνυμες εταιρίες, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί των αρμοδίων για προβλήματα στη λειτουργία της Υπηρεσίας, «είναι εντελώς ψευδείς, εξωπραγματικοί και εξυπηρετούν σκοπιμότητες».

«Διάλυση της ΥΠΑ σε ανώνυμες εταιρίες, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σημαίνει καίριο πλήγμα σε αερομεταφορές και τουρισμό, αφού το κόστος παροχής υπηρεσιών θα ανέλθει κατακόρυφα (π.χ. κόστος παροχής υπηρεσιών αεροδρομίου Σπάτων)».

Πάντως, η πλειοψηφία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ), περιορίζει τις καταγγελίες της κατά του υποδιοικητή της ΥΠΑ (που απευθύνει την επιστολή προς το Πανεπιστήμιο), αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβέρνηση. Να θεωρεί άραγε ότι ο υποδιοικητής ενεργεί αυτοβούλως;

Η Σ. Ακζώτη, μέλος του ΔΣ της ΟΣΥΠΑ και στέλεχος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΥΠΑ (ΕΣΚ - ΥΠΑ) καταγγέλλει το κυβερνητικό σχέδιο για το ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την εφαρμογή μιας πολιτικής που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες και αποσκοπεί στον περιορισμό του δημόσιου τομέα σε κανονιστικές, ρυθμιστικές, εποπτικές αρμοδιότητες και την εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο, των κερδοφόρων δραστηριοτήτων, όπως είναι η αεροναυτιλία και τα μεγάλα αεροδρόμια. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, που για μια ακόμα φορά αρκείται σε λεκτικές καταγγελίες και μάλιστα όχι κατά των πραγματικών υπευθύνων (κυβέρνηση - ΕΕ), ενώ τόσα χρόνια στην ουσία «βάζει πλάτη», με την «εργασιακή ειρήνη» που παρέχει στην κυβέρνηση, ώστε να υλοποιεί χωρίς αναταραχές την πολιτική της.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ΚΚΕ για: ΥΠΑ 100% ενιαία και δημόσια, με όλα τα αεροδρόμια κρατικά, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου Σπάτων. Ασφαλείς αερομεταφορές στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς όχι μόνο σε συνδικαλιστικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, γιατί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ, ούτε, φυσικά, από τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθείται η διάλυσή της (2004-03-27 00:00:00.0)
Απεργία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (2000-09-08 00:00:00.0)
Νέες στάσεις εργασίας από την ερχόμενη βδομάδα (2000-06-29 00:00:00.0)
Προτίμησαν να απουσιάσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2000-02-16 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα των αεροδρομίων δε θα περάσει (1998-09-22 00:00:00.0)
Σχέδια διάλυσης της ΥΠΑ και ιδιωτικοποίησης αεροδρομίων (1997-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ