Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιβεβαίωση της ρουσφετολογικής λογικής

Απάντηση του γενικού γραμματέα σε δημοσίευμα του «Ρ»

Η αποκάλυψη του «Ρ» με το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα για τη «φωτογραφική» ρύθμιση - μεθόδευση για συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών πληροφορικής, με βάση υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, που καλούσε σε κατάθεση αίτησης κατακαλόκαιρο και σε διάστημα μόλις 2 εργάσιμων ημερών, φαίνεται πως θορύβησε τους ιθύνοντες του υπουργείου.

Ετσι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Αθανάσιος Τσουροπλής, έσπευσε με επιστολή του στην εφημερίδα να παρουσιάσει μια πραγματικότητα «με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω». Συγκεκριμένα η εφημερίδα αποκάλυψε τη μεθόδευση με βάση έγγραφο του Τμήματος Διορισμών προς τις διευθύνσεις Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, που έδινε τη δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων διορισμού σε εκπαιδευτικούς, που θα έπρεπε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ να μην πάρουν μέρος σε αυτό και να μην περιλαμβάνονται στο πίνακα διοριστέων και μάλιστα με περιθώριο κατάθεσης 2 εργάσιμες μέρες (Παρασκευή 8 Αυγούστου και Δευτέρα 11 Αυγούστου).

Το έγγραφο έδινε την εξής συγκεκριμένη οδηγία: ««Σε περίπτωση που παρουσιαστούν να υποβάλουν αίτηση υποψήφιοι των ίδιων κλάδων που απέκτησαν τα παραπάνω προσόντα μετά τις 31/12/96, οι αιτήσεις τους και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τους να αποσταλούν στο ΥΠΕΠΘ άμεσα, ακόμα και με φαξ, με την ένδειξη "κατά καθήκον"».

Στην επιστολή ο ΓΓ ισχυρίζεται ότι «το συγκεκριμένο έγγραφο απεστάλη ακριβώς για να διασφαλίσει τον αποκλεισμό (σ.σ. η υπογράμμιση του ΓΓ) από τους διορισμούς των πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εκτός της Πληροφορικής, οι οποίοι είχαν αποκτήσει τα προσόντα στην πληροφορική που περιγράφονταν στην Προκήρυξη ΑΣΕΠ για τους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20 μετά τις 31/12/96 και παρανόμως έχουν περιληφθεί στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ των παραπάνω κλάδων», και συνεχίζει «γι' αυτό ζητήθηκε από τις διευθύνσεις Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης να αποστείλουν άμεσα τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των παραπάνω υποψηφίων με την ένδειξη "κατά καθήκον" και ας περιλαμβάνονταν στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ, προκειμένου να αποκλειστούν από τους διορισμούς».

Βεβαίως η απάντηση αυτή επιβεβαιώνει πλήρως την αποκάλυψη της εφημερίδας. Δε λέγεται κουβέντα σχετικά με το ότι η μεθόδευση, όπως έγινε, μόνο οι ενημερωμένοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη ρύθμιση. Ταυτόχρονα παραδέχεται σαφέστατα την παρανομία που έγινε με τη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων, αλλά δε λέει τίποτα ποιος έχει την ευθύνη που αυτοί οι εκπαιδευτικοί επιχειρήθηκε να γίνουν όμηροι στις ψηφοθηρικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησής του. Και βεβαίως η ανάγνωση και μόνο του εγγράφου του Τμήματος Διορισμών, καμία σχέση δεν έχει με την κατοπινή ερμηνεία του ΓΓ.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα για το υπουργείο. Αφού γνώριζε την παρανομία τόσο καιρό από το 2002, γιατί δεν έκανε τίποτε; Περίμενε 2 εργάσιμες μέρες πριν τη λήξη της κατάθεσης των αιτήσεων διορισμού από τους εκπαιδευτικούς για να διευκρινίσει την υπόθεση. Ολα αυτά δεν πείθουν κανένα. Είναι φανερό και από τον απολογητικό τόνο της απάντησης του ΓΓ, ότι η «φάβα κάποιο λάκκο έχει». Οι ρουσφετολογικές διαθέσεις δεν κρύβονται όσο και αν προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Σε δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «902», ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη «φωτογραφική» ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, τόνισε: «Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και όχι μόνο, παρακολουθούμε μια σειρά από ανάλογου τύπου ρυθμίσεις που αφορούν κύρια το διορισμό, την τοποθέτηση των αναπληρωτών. Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη ότι η κατάργηση της επετηρίδας δεν είναι για να επιλεγούν οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί όπως ισχυρίζονταν, αλλά για την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και δεύτερο για την εξασφάλιση της μόνιμης ομηρίας δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών. Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να δοθεί ατομικά, δεν μπορεί να δοθεί συντεχνιακά. Είναι απαραίτητο σήμερα οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι να αγωνιστούν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Στη διεκδίκηση για καθιέρωση πανεπιστημιακών παιδαγωγικών σχολών, την επαναφορά της επετηρίδας, την καθιέρωση του ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου που θα καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιτήσεις για διορισμό (2005-09-03 00:00:00.0)
Από σήμερα οι αιτήσεις για διορισμό (2004-08-04 00:00:00.0)
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για διορισμό (2004-07-24 00:00:00.0)
Εν αναμονή των διορισμών (2000-07-06 00:00:00.0)
"Κουτσουρεμένοι" φέτος οι διορισμοί εκπαιδευτικών (1999-08-19 00:00:00.0)
Καταδικασμένοι σε ανεργία; (1996-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ