Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζουν τα παζάρια με τους Γερμανούς

Οι εκλεκτοί της κυβέρνησης αξιοποιούν την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και κλιμακώνουν τους εκβιασμούς τους

Σε ανοιχτό παζάρι με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχωρά τώρα η κυβέρνηση, αφού οι εκλεκτοί της, στους οποίους παρέδωσε πριν από δύο χρόνια το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, κλιμακώνουν τους εκβιασμούς τους γύρω από την παράδοση των βαγονιών του ΟΣΕ.

Οι εκπρόσωποι της HDW-F, επιχειρώντας να μην πληρώσουν τις ποινικές ρήτρες που οφείλουν και ενδεχόμενα να εξασφαλίσουν πανωπροίκια, λειτουργούν σαν «κράτος εν κράτει». Αξιοποιούν πλήρως την πολιτική ξεπουλήματος της κυβέρνησης Σημίτη που τους εκχώρησε, έναντι 2 δισεκατομμυρίων δραχμών, τα ναυπηγεία μαζί με εξασφαλισμένες παραγγελίες 1,5 τρισεκατομμυρίου (!!!) και επικαλούμενοι διάφορα προβλήματα αρνούνται να εκτελέσουν κανονικά τις παραγγελίες βαγονιών του ΟΣΕ.

Το θέμα των βαγονιών του ΟΣΕ απασχόλησε χτεσινή υπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Α.Τσοχατζόπουλος (εποπτεύων των ναυπηγείων) ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών ο Χρ. Βερελής (εποπτεύων του ΟΣΕ), και ο πρόεδρος του ΟΣΕ. Οπως είπε αμέσως μετά ο υπουργός Ανάπτυξης, η ομήγυρη ενημερώθηκε για «την εξέλιξη που είχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοπρακτουσών εταιριών με σκοπό να παραδώσουν τους απαραίτητους συρμούς και βαγόνια στον ΟΣΕ». Οπως διευκρινίστηκε «κοινοπρακτούσες εταιρίες» είναι οι εταιρίες που από κοινού με τα ναυπηγεία έχουν υπογράψει τις παραγγελίες του ΟΣΕ.

Από τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης δεν έγινε κατορθωτό να φωτιστεί πλήρως η εικόνα που υπάρχει, αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρεται ο Α.Τσοχατζόπουλος είναι να ενημερώσει δημόσια για τα παζάρια που γίνονται με την HDW-F. Πάντως, υποστήριξε ότι «φαίνεται πως στα περισσότερα εκκρεμή, ανοιχτά θέματα, σχετικά με τις υπογραφείσες συμβάσεις, έχει εξευρεθεί συμβιβαστική λύση», για να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν όμως και δύο, τρία θέματα ακόμη, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων τις επόμενες δυο - τρεις μέρες, ώστε να μπορέσουν και αυτά να βρουν την τελική τους ρύθμιση και να ξεκαθαριστεί πλήρως και ο χρόνος παράδοσης, αλλά και ο αριθμός των συγκεκριμένων βαγονιών, οχημάτων, συρμών ηλεκτρικών ή μη, που πρέπει να παραδοθούν, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί». Κατά τ' άλλα, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το περιεχόμενο των συμβιβαστικών λύσεων, για την τήρηση ή την παράταση των χρονοδιαγραμμάτων κλπ. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Α.Τσοχατζόπουλος υιοθετεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις αξιώσεις της HDW-F που μεθοδεύει να παραδώσει βαγόνια από υπεργολαβίες που θα δώσει σε άλλες, τρίτες, εταιρίες, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι «οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα αυτό το υλικό, στο βαθμό που έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα καθυστέρησης, να είναι υπο-υλικό, το οποίο έχουν παράξει και έχει γίνει για άλλη εργολαβία και βρίσκεται σε άλλη δραστηριότητα, ώστε να το διαθέσουν στην προκειμένη περίπτωση για ένα χρονικό διάστημα»...

Το θέμα των παραδόσεων των βαγονιών έχει αποτελέσει αντικείμενο τριβής ανάμεσα στον ΟΣΕ και τις εταιρίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή τους, μεταξύ των οποίων και η HDW-F τουλάχιστον από τον περασμένο χρόνο. Οπως προκύπτει από ανακοίνωση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Σιδηροδρομικών, από τον προηγούμενο Δεκέμβρη υπογράφηκαν τρεις τουλάχιστον «συμπληρωματικές συμβάσεις», όπου προσδιορίζονταν, υποτίθεται με ακρίβεια, ότι η HDW-F έχει συμφωνήσει «την πληρωμή των βεβαιωμένων ποινικών ρητρών, την παροχή υποκατάστατου ισοδύναμου τροχαίου υλικού και τη διατήρηση του αρχικού συμβατικού τιμήματος χωρίς αναπροσαρμογή». Φαίνεται πως τώρα, για λόγους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της γερμανικής πολυεθνικής, οι εκπρόσωποι της HDW-F, ενδεχόμενα και άλλες εταιρίες που μετέχουν στις κοινοπραξίες, όχι μόνο δεν παραδίνουν έγκαιρα τις παραγγελίες, αλλά αρνούνται να πληρώσουν τις σχετικές ποινικές ρήτρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι θα γίνει με το Σκαραμαγκά; (2004-05-11 00:00:00.0)
«Παιχνίδια» στην πλάτη των εργαζομένων (2003-08-22 00:00:00.0)
Το σκάνδαλο με τα πολλά πλοκάμια (2002-06-16 00:00:00.0)
Εκβιάζουν οι Γερμανοί, «χορεύει» η κυβέρνηση (2002-05-14 00:00:00.0)
Γρήγορα μην τυχόν το μετανιώσουν οι Γερμανοί! (2002-03-01 00:00:00.0)
Από στιγμή σε στιγμή το ξεπούλημα (2002-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ