Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η αποκωδικοποίηση των κερδών του DNA...

«Μετά την έκρηξη/ του προπανίου/όλοι κάτι βρήκαν να κηδέψουν./Βέβαια, βοήθησε σ' αυτό κι η εξέταση/του DNA κι η σύγχυση των ταυτοτήτων ξεπεράστηκε». (Γιάννης Καραβίδας)

Στις ΗΠΑ σε χρόνο ρεκόρ το Κογκρέσο ψήφισε το νόμο κατά της «τρομοκρατίας», πριν από ένα χρόνο. Ενα νομοσχέδιο όπου παρέχει σ' όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας (FBI, CIA) να έχουν «δυνατότητες» αξιοποίησης του ηλεκτρονικού «Big Brother» - CAPPS II. Να καταγράψουν (σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις / ηλεκτρονικές - επικοινωνίες κάθε περιεχομένου), τα δεδομένα «υπόπτων περιοχών» μέσα απ' το διαδίκτυο. Προς επεξεργασία ανάλογη: το «Big Brother του DNA». Πέραν των στοιχείων της επιστήμης που προκύπτουν διαρκώς απ' τις έρευνες - εφαρμογές στο κεφάλαιο που είναι πια γνωστό ως η «αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος» του συνόλου των γονιδίων. Δηλαδή - είναι «σχετικώς» υπεύθυνα για όλες τις βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Επιστημονικά συμπληρώνεται με νέα στοιχεία. Ερχεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο, να αξιοποιηθεί, στην κοινωνία του μέγιστου κέρδους, της απληστίας του σύγχρονου καπιταλισμού.

Η πολυεθνική εταιρία γενετικής, συγκροτήματος «Celeva Genomics», του μεγιστάνα του πλούτου Κρεγκ Βέντερ, πραγματοποίησε έρευνες σε ζώνες πολέμου, επί πτωμάτων!! (Βαλκάνια, Περσικός Κόλπος). Σύμφωνα με έντυπα αμερικάνικα της Ιατρικής (Hospital-DNA) και όχι μόνον, φιλοδοξεί να επιτύχει μελλοντικά εταιρικά κέρδη της «Microsoft»! Ετσι στην Αμερική απ' τους ιατρούς ονομάζεται: «Η Microsoft στην αγορά των γονιδίων». Τα κέρδη της ηλικίας 4 ετών αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων της, κοστίζει το ποσό των 10-20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτή η μονοπωλιακή εκμετάλλευση των γενετικών ερευνών, η πρόσβαση στα «απόρρητα» πληροφοριών του DNA - φυσικά των κερδών - έχει γίνει πεδίο σύγκρουσης δημοκρατικών καθηγητών - οργανώσεων. Υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών στον αρκετά ευαίσθητο τομέα της Ιατρικής. Αφορούν τα «γονιδιακά δεδομένα» προς χρήση απ' το αναπτυσσόμενο «Μακαρθικό» κράτος, τους νοσηρούς εγκεφάλους στις ΗΠΑ, με πρόσχημα την «τρομοκρατία».

Στο ίδιο μήκος κύματος τα πανεπιστημιακά εργαστήρια, και το πρόγραμμά τους HGP (Human Genome Project), δέχονται τις μονοπωλιακές πιέσεις της εταιρίας «Gelera Genomies» - για ό,τι νέο παράγεται στον τομέα της γενετικής, να περνάει από το δίαυλό της (κέρδη). Ηδη, μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες άλλες μεγάλες πολυεθνικές, αστυνομία - στρατός, αυτά τα ιστορικά αποτελέσματα της επιστήμης τα «καταχρώνται» για κερδοσκοπικούς λόγους. Απ' τις «κοστοβόρες επιστημονικές γονιδιακές θεραπείες» των υψηλόβαθμων στελεχών τους που επιθυμούν «μακροζωία» για να σχεδιάζουν διαρκώς τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ή τις ανεξέλεγκτες παραεξουσίες, καταδείχνει: τη χρησιμοποίηση της γενετικής απ' τα «καρχαροειδή».

Θα μπορούσαν να γιατρέψουν αρκετές απ' τις ακμάσσουσες πληγές του πλανήτη. Το επίτευγμα αυτό της επιστήμης, ενισχύει το διαλεκτικό υλισμό. Δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα η άποψη των ιδεαλιστών - θρησκευομένων, περί «άφθαρτης ουσίας, ψυχής!» Στα χέρια των δημίων του κεφαλαίου - σχεδιάζεται μόνον για τα κέρδη. Τις νέες πληγές:

«Τι εφιάλτης κι αυτός!/Είχαν μηδενίσει, λέει το μοναδικό Νόμο της Ισότητας/ ακόμα και στον άλλον κόσμο» (Γιάννης Καραβίδας).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ