Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΩΤΑ:
Συμβολή στην ιστορική έρευνα της Αττικής 1821-1833

Ο Δημήτρης Γιώτας, είναι γνωστός και από τις άλλες του μελέτες, 34 έως τώρα, για την περιοχή από τη Χασιά έως το Μαρούσι, με κέντρο αναφοράς το Μενίδι, μελέτες που διακρίνονται για την οξυδέρκεια και την αντικειμενικότητά τους.

Στο κύριο μέρος της μελέτης του ο συγγραφέας, αντίθετα με την επίσημη Ιστορία η οποία αναφέρεται σε επώνυμους Αθηναίους ή το πολύ σε ορισμένους επίσης επώνυμους οπλαρχηγούς της περιοχής, προσπαθεί να αποδώσει ό,τι ανήκει στον απλό χωρικό της Αττικής, στους «ξωτάρηδες» εκείνους που σήκωσαν όλο το βάρος της επανάστασης στους ώμους τους, που δε βρέθηκαν μετά με κτήματα και αξιώματα, που πολλοί κατάντησαν να επαιτούν μια πενιχρή σύνταξη από το κράτος, ή έστω μια ηθική αναγνώριση της προσφοράς τους και τίποτα περισσότερο. Στη μελέτη, φαίνεται καθαρά ότι ο ξεσηκωμός των χωρικών έγινε με καθαρά ταξικά κριτήρια, για τον απλό ξωμάχο, η «απελευθέρωση» τόσο στα Ορλωφικά όσο και στο '21 δεν ήταν εθνική αλλά ταξική, ήταν απελευθέρωση και από τον Τούρκο τσιφλικά και ταυτόχρονα από τον Ελληνα κοτζάμπαση. Για την περιοχή αυτή της γεωργικής ενδοχώρας της Αττικής, απελευθέρωση σήμαινε απελευθέρωση από την καταπίεση των τσιφλικάδων - παράλληλα με το χαρακτήρα που είχε η Επανάσταση στα εμποροναυτικά κέντρα ως απελευθέρωση των αστών εμποροναυτικών από τους φεουδαλικούς φραγμούς.

Το βιβλίο ερευνά διεξοδικά τις καταστάσεις - πολεμικές αλλά και κοινωνικές - της περιόδου της Επανάστασης στις πρώτες 184 σελίδες του, ενώ στις λοιπές 150 παραθέτει σειρά εγγράφων από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, ιδιωτικά αρχεία της περιοχής κ.ά. με τα οποία τεκμηριώνει με πολύ πειστικό τρόπο την ερμηνεία των γεγονότων στα οποία αναφέρεται. Γεγονότα που έχουν αποσιωπηθεί από την επίσημη ιστορία, όπως το παρασκήνιο για την απελευθέρωση της Αττικής μετά το 1827, για παράδειγμα η συσπείρωση των χωρικών στους δικούς του ανθρώπους όπως τον οπλαρχηγό Μητρο - Λέκκα αλλά και η προσπάθεια των προκρίτων ακόμη και με πλαστογραφίες να επιβάλουν τον Ζαχαρίτσα (ο οποίος μετά την επανάσταση βρέθηκε να κατέχει χιλιάδες στρέμματα γης στην Αττική!), αναλύονται με πλήθος εγγράφων.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη μελέτη, η οποία ρίχνει φως σε πολύ σκοτεινά, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικά θέματα του '21, που δεν αφορούν μόνο τη λεγόμενη «τοπική ιστορία», αλλά και τη γενικότερη κοινωνική και πολιτική ιστορία του τόπου μας.


Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ
Καθηγητής ΕΜ Πολυτεχνείου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ