Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στο χορό των ανατιμήσεων και η «Κόκα - Κόλα»

Εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας στα ταχυφαγάδικα. Ανευ ουσίας οι δεσμεύσεις για συγκράτηση των - έτσι κι αλλιώς πανάκριβων - τιμών από «Εβερεστ» και «Γρηγόρης»

Την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών ότι οι ανατιμήσεις είναι... οφθαλμαπάτη, οι επιχειρηματίες της διαμηνύουν ότι ουδόλως αφορά τα κέρδη τους η κυβερνητική προεκλογική «αγωνία». Ετσι, χτες οι εμποροβιομήχανοι της Αθήνας ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα ότι οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ένα το κρατούμενο, με πρόσχημα τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, οι αλευροβιομηχανίες πουλάνε ήδη ακριβότερα κατά 15% τα προϊόντα τους στους αρτοποιούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ετοιμάζονται να αυξήσουν την τιμή του ψωμιού και των αρτοποιητικών προϊόντων το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη. Με τη σειρά τους οι βιομηχανίες υποβάλλουν νέους τιμοκαταλόγους με αυξήσεις τιμών στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, ενώ ήδη η «Κόκα - Κόλα» έπιασε στον... ύπνο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αυξάνοντας την «ενδεικτική» τιμή του μισού λίτρου από 0,90 σε 1,00 ευρώ, δηλαδή πάνω από 11%. Στο μεταξύ οι τιμές των υγρών καυσίμων «τραβούν την ανηφόρα» και από τις 8 μέχρι τις 18 Αυγούστου αυξήθηκαν πάνω από ένα λεπτό του ευρώ, ενώ από τον Ιούνη η αύξηση είναι 6 ολόκληρα λεπτά.

Κατά τα άλλα, χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης συναντήθηκε με εκπροσώπους των γνωστών αλυσίδων καταστημάτων γρήγορου φαγητού «Εβερεστ» και «Γρηγόρης». Πρόκειται για τα γνωστά πανάκριβα για το είδος τους καταστήματα, που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, εκτοπίζοντας εκατοντάδες μικρομάγαζα στα οποία μπορούσε κανείς με τα μισά και λιγότερα χρήματα να φάει ένα σάντουιτς ή να πιει έναν καφέ. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόθεση να συγκρατήσουν τις τιμές τους για το επόμενο διάστημα. Αλλωστε κι αυτό να συμβεί ή ακόμα κι αν για λόγους εντυπωσιασμού μειώσουν και κατά μερικά λεπτά κάποιες τιμές, αυτό δε θα έχει την παραμικρή συνέπεια στα κέρδη τους, αλλά και κανένα όφελος για τους πελάτες τους.

Εντυπωσιακά για το ρόλο που παίζουν οι... τιμές στο «Εβερεστ» είναι και τα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας, που στα μαγαζιά τους πουλάνε στα όρθια τους καφέδες με 1 ευρώ και παραπάνω, διαφημίζουν με δελτίο Τύπου τη «βελτίωση των αποτελεσμάτων» τους και περηφανεύονται για τη δημιουργία «ισχυρής χρηματοοικονομικής κατάστασης». Με βάση τα αποτελέσματα ενός έτους του ομίλου - με διάφορα δάνεια εξαγόρασε πρόσφατα και την «Olympic Catering» - από τον Ιούλη του 2002 μέχρι και τον Ιούνη του 2003 τα έσοδα από τα καταστήματα που με τη μέθοδο του franchise φέρουν την επωνυμία «Εβερεστ» αυξήθηκαν κατά 24%, ενώ μόνο τα έσοδα από μερίσματα θυγατρικών εταιριών αυξήθηκαν κατά 46%! Την ίδια περίοδο κατά 30% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του ομίλου και κατά 8% τα κέρδη. Αν, μάλιστα, αφαιρεθούν οι τόκοι που πλήρωσε η εταιρία για το τραπεζικό δάνειο που πήρε για να εξασφαλίσει κεφάλαια για την αγορά της «Olympic Catering», τότε τα κέρδη έφτασαν τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 1,5 δισ. δρχ.), παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 18,8%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ