Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προδιαγεγραμμένη η αποστολή τους

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιξαν αρκετά με την αγωνία των χιλιάδων προσληφθέντων ως συνοροφυλάκων και ειδικών φρουρών.

Τώρα «έδωσαν τέλος» στην αγωνία τους, ψηφίζοντας ανάμεσα σε άλλα τη δυνατότητα μονιμοποίησής τους. Γι' αυτούς σημασία είχε (ως ένα βαθμό δικαιολογημένα) το ζήτημα αν αύριο θα έχουν δουλιά.

Πίσω απ' αυτό, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχείρησαν να καλύψουν τις απώτερες επιδιώξεις για την αποστολή του μηχανισμού αυτού. Η κυβέρνηση άλλα καθήκοντα τους όρισε στην αρχή, άλλα τους πρόσθεσε στην πορεία, που ταυτίζονταν με αυτά του αστυνομικού υπαλλήλου. Ακόμη και για την αντιμετώπιση μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων χρησιμοποιήθηκαν.

Καθήκοντα για τα οποία κανείς δεν τους ρώτησε. Οι ίδιοι δεν μπήκαν για να κάνουν αυτή τη δουλιά.

Η κυβέρνηση δε δέχτηκε την πρόταση του ΚΚΕ να μονιμοποιηθούν με ίσα δικαιώματα, αποκλειστικά στη βάση των αρχικών καθηκόντων (επιτήρηση συνόρων - φρούρηση στόχων) και χωρίς τη διεύρυνσή τους, όπως ζητούσαν οι ενώσεις τους.

Με τις ρυθμίσεις του ν/σ που ψηφίστηκε, η κυβέρνηση διαμόρφωσε μια νέα κατηγορία υπαλλήλων στην ΕΛ.ΑΣ. με μειωμένα θεσμικά -εργασιακά - οικονομικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Β΄ κατηγορίας δηλαδή.

Τους ενσωμάτωσε σ' έναν αντιδημοκρατικά δομημένο και οργανωμένο μηχανισμό, που διαρκώς η αξιολόγησή τους, αλλά και η ίδια η μονιμοποίησή τους θα εξαρτάται και επηρεάζεται απ' αυτό το καθεστώς. Περίπου όμηροι.

Χωρίς συμμετοχή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους στο σύνολο των επιτροπών και οργάνων που εξετάζουν προβλήματα που τους αφορούν.

Τους στρέφουν ενάντια στο λαό

Δεν ήταν όμως μόνο ψηφοθηρικοί οι λόγοι που καθόρισαν τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το κύριο ενδιαφέρον τους είναι η ενδυνάμωση συνολικά του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού ενάντια στο λαό.

Είναι διατεθειμένοι οι υπάλληλοι αυτοί να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο; Ασφαλώς ΟΧΙ. Και τους καλούμε να αντισταθούν σε μια τέτοια πρακτική και προοπτική. Αλλά αυτό δε θα εξαρτηθεί κυρίως από τις προθέσεις των ίδιων. Ούτε η κυβέρνηση μπορεί να προεξοφλήσει την επιτυχία της να χρησιμοποιεί παιδιά του λαού ενάντιά του.

Γι' αυτό θα εντείνει τη στρατιωτικοποίηση, την πειθαρχία του φόβου, αλλά και την προβοκάτσια σε βάρος του λαϊκού κινήματος, για να πετυχαίνει το στόχο της. Αλλωστε, στη στάση τους θα επιδρά ο γενικότερος συσχετισμός δυνάμεων. Το λαϊκό κίνημα, χωρίς καμιά αυταπάτη για το χαρακτήρα και το ρόλο του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, πρέπει να δυναμώνει την ενότητα και το σωστό προσανατολισμό της πάλης, τη μαζικότητα και την πολυμορφία των αγώνων του, ώστε η ίδια η πορεία τους, η επίδραση της πάλης, να καθιστά ηθικά ανίσχυρους και αναποτελεσματικούς αυτούς τους μηχανισμούς, ως δύναμη κρούσης ενάντια στη θέληση του λαού.

Οι χιλιάδες αυτοί νέοι που έμαθαν καλά τι θα πει ανεργία, είναι απαραίτητο να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα.

Να αντιληφθούν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πίσω από τη στήριξη της μονιμοποίησής τους, θέλουν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές του δικαιώματός τους στη δουλιά! Διεκδικούν γι' αυτό την ψήφο τους!

Ποιοι; Αυτοί που η πολιτική τους μαραζώνει τη φτωχολογιά στην ύπαιθρο και τις πόλεις, που εντείνει την εκμετάλλευση της νεολαίας με τη μερική απασχόληση και την ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, που καταδικάζει στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες νέους με πτυχία, με ανώτερες σπουδές. Που έφτυσαν αίμα οι γονείς τους για να τους σπουδάσουν. Σημαντικό μέρος των συνοροφυλάκων και ειδικών φρουρών έχουν πτυχία ανώτερων σπουδών και έχοντας άλλα όνειρα, αναζητούσαν, όπως κι όλοι, μια αντίστοιχη και αξιοπρεπή εργασία, την οποία σήμερα δεν έχουν και το ξέρουν.

Πρέπει να ξέρουν, επίσης, ότι όταν σταματούν για ελέγχους, όταν προσαγάγουν για εξακρίβωση στοιχείων μετανάστες, δεν έχουν μπροστά τους μόνο ή κυρίως εγκληματίες, αλλά ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, που είναι το πιο σκληρά και απάνθρωπα εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης. Βρίσκονται, συχνά, μπροστά σε ανθρώπινα δράματα που συσσωρεύει η πολιτική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, οι πόλεμοι και η εξαθλίωση που προκαλεί.

Αυτή, η καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, που από τη μια μεριά τους αφαιρεί το όνειρο και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή εργασία, από την άλλη τους δίνει αυτή τη «δουλιά» και τους ζητά να ευλογήσουν και από πάνω με την ψήφο τους τους πολιτικούς της υπαλλήλους.

Ας προβληματιστούν κι ας αναζητήσουν τους ενόχους γι' αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης και του κατασταλτικού προσανατολισμού της Πυροσβεστικής (2020-01-04 00:00:00.0)
Στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό στην καθαριότητα (2007-09-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-30 00:00:00.0)
Μονιμοποιούνται οι συνοριακοί φύλακες (2003-09-27 00:00:00.0)
Στρατιωτικοποιείται το σώμα των τελωνειακών (2001-02-20 00:00:00.0)
"Δε θέλουμε το ρόλο του καταστολέα" (1996-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ