Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πνίγεται από τα προβλήματα η Σαλαμίνα

Τα σοβαρότατα ζητήματα ανέδειξε, ενημερώνοντας την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων

Μια ιδιαίτερη συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και το κλιμάκιο του Κόμματος κατά την προχτεσινή τους περιοδεία στο νησί. Ο Β΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στοιχεία σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στο νησί και τους κινδύνους που προκύπτουν για κατοίκους και παραθεριστές. Παράλληλα, ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, προκειμένου πάρει η Σαλαμίνα μια ανάσα από το περιβαλλοντικό και οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Απ. Χρυσοχοΐδης, η απουσία υποδομής στο αποχετευτικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα 16.000 υπόνομοι να ρυπαίνουν καθημερινά τις θάλασσες του νησιού, με πάνω από 700.000 κυβικά μέτρα λυμάτων, υποθηκεύοντας έτσι στο μέλλον την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι τα περισσότερα αγκυροβόλια στη Σαλαμίνας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, μόλις 500 μέτρων, από τις κατοικημένες περιοχές, αφού στο νησί δεν υπάρχει ουσιαστική υποδομή για την υποδοχή πλοίων.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος της θαλάσσιας συγκοινωνίας με το Πέραμα, τονίζοντας πως επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων του νησιού, αφού «το 80% του εργατικού δυναμικού δουλεύει έξω από τη Σαλαμίνα». Το κόστος της συγκοινωνίας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 19% μέχρι και 285% την τελευταία τριετία. Κι αυτό τη στιγμή που το πορθμείο είναι πρώτο σε κίνηση στην Ελλάδα, με μετακίνηση επιβατών μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνη της γραμμής Ρίου - Αντιρρίου. «Αμεση προτεραιότητα», σημείωσε ο Απόστολος Χρυσοχοΐδης, «πρέπει να αποτελέσει η οδική ζεύξη του νησιού με το Πέραμα, το μόνιμο και πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας στάθηκε και στο ζήτημα της προστασίας των δασών, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί, αλλά και τη δημιουργία νέων πυροφυλακίων, καθώς, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού, η Σαλαμίνα βρέθηκε ανυπεράσπιστη μπροστά στη λαίλαπα της πυρκαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ