Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαχρονικό το μήνυμα της Μακρονήσου: «Να κάνουμε τα σκοτάδια φως»

Δήλωση του Στρατή Κόρακα, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και ευρωβουλευτή, που παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη συναυλία, το Σάββατο το βράδυ

Στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Μακρόνησο εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ και Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε: «Η Μακρόνησος έχει χαραχτεί στην ιστορία και τη συνείδηση του λαού μας ως το αγριότερο κολαστήριο της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και ως τόπος απροσμέτρητου ψυχικού μεγαλείου, ηρωικής, κοινωνικής, πολιτικής και ιδεολογικής πάλης όχι μόνο για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης, του σοσιαλισμού αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι μάρτυρες της Μακρονήσου ήταν απλοί, ανώνυμοι, αντιφασίστες εργάτες, αγρότες, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου γενικότερα, τιμημένοι αξιωματικοί, αλλά και ο ανθός της ελληνικής διανόησης, της επιστήμης και της τέχνης, κολοσσοί παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης, ο καπετάνιος Τατάκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Κώστας Δεσποτόπουλος και τόσοι άλλοι. Κατά κύριο λόγο ήταν μέλη, στελέχη και οπαδοί του ΚΚΕ αλλά και άλλοι πατριώτες συναγωνιστές τους.

Ολοι τους είχαν ένα κοινό πάθος: Αγαπούσαν παράφορα το δίκιο του εργαζόμενου, μισούσαν θανάσιμα τους εκμεταλλευτές του. Ακαταμάχητοι, περήφανοι αγωνιστές. Αφησαν σε μας παρακαταθήκη - εντολή να συνεχίσουμε, να φέρουμε σε πέρας τον αγώνα τους, "να κάνουμε τα σκοτάδια φως". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει και σήμερα από τη Μακρόνησο το αίμα των χιλιάδων ηρώων.

Είναι ταυτόχρονα ένα αμείλικτο "κατηγορώ" ενάντια στους ξενόδουλους ιδρυτές της Μακρονήσου, του "νέου Παρθενώνα", όπως την ονόμαζαν, και τους σημερινούς συνεχιστές της πολιτικής της εκμετάλλευσης, που κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Αυτών που με περίσσιο θράσος και ξεδιάντροπα καπηλεύονται τη Μακρόνησο, ενώ με την πολιτική τους καθημερινά τσαλαπατούν τα ιδανικά για τα οποία μαρτύρησαν οι Μακρονησιώτες.

Εμείς σήμερα με τους Μακρονησιώτες Γιάννη Ρίτσο και Μίκη Θεοδωράκη τραγουδάμε το μεγαλείο και τη θυσία των κομμουνιστών και όλων των Μακρονησιωτών, τραγουδάμε και πολεμάμε μέχρι τη νίκη. Αυτή είναι η καλύτερη απόδοση φόρου τιμής στους μάρτυρες της Μακρονήσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ