Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Επισπεύδει το κλείσιμο η κυβέρνηση

Αποφασισμένοι να μείνουν μέσα δηλώνουν οι άνεργοι ναυτικοί. Εκλέχθηκε συντονιστική επιτροπή

Την αποφασιστικότητά τους να μην παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους και να παραμείνουν στον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών, διεκδικώντας δυναμικά το δικαίωμά τους στη στέγαση, δήλωσαν χτες οι ένοικοι άνεργοι ναυτικοί, μετά τη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Η συντονιστική επιτροπή που προέκυψε από τη συνάντηση κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης για τις επόμενες μέρες, σε συντονισμό με τα ναυτεργατικά σωματεία και τους ναυτεργάτες που μετεκπαιδεύονται στο ΚΕΣΕΝ, οι οποίοι νωρίς το πρωί πραγματοποίησαν επίσης Γενική Συνέλευση και εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή.

Μπροστά στο φόβο των ογκούμενων αντιδράσεων από την πλευρά των ναυτεργατών, η διοίκηση της Εστίας Ναυτικών επιχείρησε το βράδυ της Τετάρτης να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα με τον ξενώνα και τους άνεργους ναυτικούς ενοίκους της. Ετσι, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοίνωνε επίσημα ότι ο ξενώνας θα έκλεινε στις 15 του Σεπτέμβρη ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, λίγες ώρες αργότερα και ενώ είχαν ήδη εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» τοιχοκόλλησε στον ξενώνα ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους ενοίκους να εγκαταλείψουν το κτίριο μέχρι την Κυριακή 7 του Σεπτέμβρη!

Το μεθοδευμένο από την κυβέρνηση σχέδιο να απαλλαχτεί από την Εστία Ναυτικών με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες φανερώνεται και από το γεγονός ότι οι 32 εργαζόμενοι του ξενώνα είχαν από καιρό ενημερωθεί για την επικείμενη μετάταξή τους σε «άλλους τομείς της ναυτιλίας», με εναλλακτική την επιλογή της εθελούσιας συνταξιοδότησης, της κεκαλυμμένης δηλαδή απόλυσης. Ηδη λίγους μήνες πριν η διοίκηση της Εστίας προχώρησε σε απολύσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ενδεικτικό της μεθόδευσης που προωθεί η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι από την προηγούμενη Κυριακή, τρεις μέρες πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο του ξενώνα, δε γίνονταν με εντολή της διοίκησης νέες εγγραφές ενοίκων, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να μένουν στο δρόμο.

Στα σχέδιά τους κυβέρνηση και ΥΕΝ βρίσκουν συμπαραστάτες τόσο την πλειοψηφία της ΠΝΟ όσο και το ΔΣ της Ναυτικής Εστίας, πρόεδρος του οποίου είναι ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γ. Χαλάς. Ηδη χτες το πρωί, εκπρόσωποι των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για να συζητηθεί το ζήτημα της έξωσης των ναυτεργατών και της μεθοδευμένης διάλυσης του ξενώνα.

Από την πλευρά τους το σύνολο των ναυτεργατών ενοίκων, αλλά και των συναδέλφων τους απ' όλους τους κλάδους είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να κλείσει ο ξενώνας. Σήμερα το πρωί αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας των ναυτεργατών στα γραφεία της ΠΝΟ, της Ναυτικής Εστίας και στο ΥΕΝ και στη συνέχεια να επιστρέψουν στον ξενώνα και να περιφρουρήσουν το κτίριο, αποφασίζοντας παράλληλα και τις επόμενες κινητοποιήσεις τους. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου της συντονιστικής επιτροπής στο κτίριο του ξενώνα, προκειμένου να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική που με το ένα χέρι μοιράζει προεκλογικά ψίχουλα και με το άλλο παίρνει πίσω ζωτικές κατακτήσεις των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ