Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα χέρια του κεφαλαίου οι επικουρικές συντάξεις

Χάρτα παραπέρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης συνιστούν τα μέτρα, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και τα οποία σκοπεύει να υλοποιήσει την επόμενη τετραετία. Πέραν της «μερικής ασφάλισης», δηλαδή της ασφάλισης με την ώρα, που οδηγεί σε απονομή πλήρους σύνταξης... μετά από έναν αιώνα «απασχολησιμότητας», η κυβέρνηση δημιουργεί το πλαίσιο για απορρόφηση των επικουρικών συντάξεων από τα υπό εκκόλαψη επαγγελματικά ταμεία. Την ονομάζει «σύζευξη των επικουρικών με τα επαγγελματικά ταμεία» και προδιαγράφει το «μετασχηματισμό των επικουρικών ταμείων σε κεφαλαιοποιητικά».

Με τον τρόπο αυτό, η εφαρμογή της «Χάρτας» καταργεί το λεγόμενο «δεύτερο πυλώνα» της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Με τη μετατροπή τους σε κεφαλαιοποιητικά, υπονομεύεται η λογική της αναδιανομής, άρα και της αλληλεγγύης μεταξύ των ασφαλισμένων. Επιπλέον τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων θα χρησιμοποιηθούν για να στηθούν τα «επαγγελματικά ταμεία», που συνολικά θα κινούνται στη λογική της αγοράς, της ενίσχυσης των Χρηματιστηρίων και της εξασφάλισης για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων τζάμπα κεφαλαίων.

Η «Χάρτα» αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση το «Ασφαλιστικό» δεν τέλειωσε με την ψήφιση του αντιασφαλιστικού Νόμου 3029. Στην πορεία υλοποίησής του, θα προστίθενται και «νέα αντιασφαλιστικά πακέτα», θα μειώνονται οι ήδη αποψιλωμένες συντάξεις, θα περικόπτονται δικαιώματα. Αλλωστε, οι αποφάσεις της Λισαβόνας είναι ευαγγέλιο για την κυβέρνηση. Η μεταφορά αυτούσιων κομματιών μέσα στο κείμενο της «Χάρτας» βγάζει μάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική της τη νέα περίοδο προβλέπει την «Παράταση του εργασιακού βίου, με αποθάρρυνση συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης... και θεσμοθέτηση συστημάτων μερικής συνταξιοδότησης». Και τέτοια σκληρά μέτρα δεν μπορούν να αποκρυφτούν από τα αντίδωρα στις συντάξεις πείνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ