Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Αποκλείουν συστηματικά το ΚΚΕ

«Πακέτα» παροχών στο δικομματισμό

Δύο μόνο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, υπάρχουν στην Ελλάδα; Για τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια προφανώς αυτό ισχύει. Γιατί ακόμη και στην περίοδο που διανύουμε και είναι κατά κοινή ομολογία προεκλογική, το τρίτο κόμμα της Βουλής, το ΚΚΕ, είναι αποκλεισμένο από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια. Το ίδιο ισχύει και όταν διαδραματίζονται σημαντικά εσωτερικά και εξωτερικά πολιτικά γεγονότα και εξελίξεις. Το ΚΚΕ γι' αυτούς είναι σαν να μην υπάρχει. Η συστηματική φίμωσή του, από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ξεπερνά πλέον τα όρια της πρόκλησης. Ενδεικτικό είναι πως ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί μέσα σ' ένα χρόνο έχουν καλέσει εκπρόσωπο του ΚΚΕ μόνο μία φορά!

Μια τακτική που πέρα από αλλά ζητήματα τα οποία εγείρει, θέτει και ζήτημα τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που κάνουν λόγο για την προβολή των πολιτικών θέσεων όλων των κομμάτων. Οι μεγαλοκαναλάρχες στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο όλα τα χρόνια διατηρεί εσκεμμένα η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίζονται οι σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ τους, κάνουν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την υποχρέωσή τους για «πολιτική πολυφωνία, πλουραλιστική ενημέρωση», και τη με ίσους όρους προβολή των θέσεων των κομμάτων, που ας σημειωθεί αποτελεί και μία από τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών.


Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ είναι «εξαφανισμένες» από τις τηλεοπτικές οθόνες. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ είναι κομμένοι όχι μόνο από τα «σαλόνια» των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και από τ' ορθάνοιχτα στο δικομματισμό «τηλεοπτικά παράθυρα». Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών με αυτή τη «μέθοδο» επιχειρούν να διαμορφώσουν στις λαϊκές δυνάμεις την πεποίθηση ότι η πολιτική ζωή του τόπου αρχίζει και τελειώνει στα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Τηλεοπτικοί ιδιωτικοί σταθμοί «έκοψαν» το ΚΚΕ από εκπομπές και συζητήσεις για ένα ολόκληρο χρόνο. Σε μια μάλιστα κρίσιμη περίοδο όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλο τον κόσμο. Να υπενθυμίσουμε ορισμένα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, όπως η εισβολή των Αμερικανών και των Αγγλων στο Ιράκ, οι μεγάλες κινητοποιήσεις στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, καθώς και η Ελληνική Προεδρία.

Ενδεικτικά για τον αποκλεισμό εκπροσώπων του ΚΚΕ επί ένα ολόκληρο χρόνο, από τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές είναι τα στοιχεία που ακολουθούν:

Από τις 16 Οκτώβρη του 2002 δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές, μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη του 2003 φιλοξενήθηκαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς εκπρόσωποι του ΚΚΕ:

Στο MEGA 3 φορές, στον ANTENNA 3, στο STAR 1 φορά, στον ALPHA 17, στο ALTER 1, στη ΝΕΤ 47 και στην ΕΤ-3 10 φορές.

Αποκλεισμένα από τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν είναι όμως μόνο στελέχη του ΚΚΕ, αλλά και η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έδωσε συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ύστερα από επτά χρόνια!

Η κατάφωρη παραβίαση του σεβασμού του δικαιώματος του λαού για πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση και του δικαιώματος των κομμάτων να προβάλλονται οι θέσεις τους από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, συνεχίζεται με την ίδια προκλητικότητα μέχρι σήμερα σε βάρος του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνουν μια εικονική πραγματικότητα κοσμογονίας για τα λαϊκά στρώματα με την προβολή των «πακέτων παροχών», των εγκαινίων έργων και τη «Χάρτα σύγκλισης». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν «ρεσιτάλ» στήριξης και ενίσχυσης του δικομματισμού και παροχές... στους δύο «μονομάχους» που συγκλίνουν φυσικά στη «χάρτα» της ίδιας πολιτικής. Οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού προβάλλονται σε απευθείας μετάδοση, ενώ αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνει σε «ζωντανή» μετάδοση ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής. Το ΚΚΕ και οι θέσεις του αποσιωπούνται αφού καθημερινά σε δελτία ειδήσεων και σ' εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών, παρέλαση κάνουν μόνο εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ. Ο δικομματισμός είναι πλέον κυρίαρχος του τηλεοπτικού παιχνιδιού σε μία μάλιστα περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται ενόψει των εκλογών. Με τη συνδρομή ιδιοκτητών και υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παίζουν το τηλεοπτικό τους επικοινωνιακό «θέαμα» προς άγραν ψήφων.

Σοβαρό όμως θέμα τίθεται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που εδώ και ένα χρόνο έχει αφήσει το τοπίο της ενημέρωσης ουσιαστικά ανεξέλεγκτο. Δεν έχει στοιχεία το ΕΣΡ, όπως είπε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λασκαρίδης, για την προβολή των κομμάτων στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές. Εθεσε μάλιστα ζήτημα για το εάν η κυβερνητική προβολή μπορεί να θεωρείται και κομματική! Λες και η κυβέρνηση δεν είναι συγκεκριμένου κόμματος! Ενα τέτοιο κρίσιμο για την ενημέρωση ζήτημα τίθεται τη στιγμή που ο προεκλογικός - τηλεοπτικός αγώνας έχει αρχίσει και ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του μοιράζουν καθημερινά «πακέτα» ευρώ σε φτωχούς, άνεργους και συνταξιούχους!

Το ΕΣΡ έχει επίσης τη δική του ευθύνη, γιατί μέχρι σήμερα άφησε στο έλεος του δικομματισμού την ενημέρωση των τηλεθεατών και των πολιτών. Οι παραβιάσεις των διατάξεων των νόμων είναι ηλίου φαεινότερες. Και οι νόμοι ορίζουν ότι: «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη συνολική διάρθρωσή του προγράμματος και ιδίως των ειδησεογραφικών τους εκπομπών και των εκπομπών πολιτικού διαλόγου, έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την παρουσίαση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Και οι κώδικες δεοντολογίας του ΕΣΡ αναφέρουν επίσης πως «τα δελτία ειδήσεων πρέπει να συντάσσονται με ακρίβεια, αντικειμενικότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή πολυμέρεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ