Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιθανότητα πρόωρων εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κρίνει σε μερικές μέρες τη συμμετοχή του DEHAP στις εκλογές του Νοέμβρη του 2002 παράνομη, και άρα εγκρίνει την είσοδο στη Βουλή του κόμματος Ορθού Δρόμου, γεγονός που θα αφαιρέσει αρκετές από τις έδρες του «ισλαμοδημοκρατικού» κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δήλωσε χτες στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και κατά πολλούς πολιτικός ιθύνων νους του ΑΚ, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Και αυτό διότι αν οι «ισλαμοδημοκράτες» χάσουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουν, δε θα βρίσκονται σε θέση να προχωρήσουν μονομερώς - όπως επιδιώκουν - σε μεταρρύθμιση του Συντάγματος, που αποτελεί το πολιτικό προϊόν της χούντας του Κενάν Εβρέν.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη, αφορά στην τελική εκδίκαση της έφεσης του συνασπισμού DEHAP (του HADEP με το ΕΜΕΡ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) κατά της ακύρωσης της συμμετοχής του στις εκλογές, με αφορμή τις «παρατυπίες» σε εκλογικά έγγραφά του.

Οι ανησυχούντες αναλυτές έχουν ήδη σπεύσει να επισημάνουν τους «κινδύνους» για το πρόγραμμα «ανάνηψης» του ΔΝΤ, την εφαρμογή του προγράμματος «μεταρρυθμίσεων» για την τουρκική εισδοχή στην ΕΕ και τη συμφωνία αποστολής τουρκικής δύναμης στο Ιράκ, που συνεχίζει να ζητεί ο Κόλιν Πάουελ. Αν ωστόσο το κόμμα Ορθού Δρόμου, το DYP της Τανσού Τσιλέρ την οποία έχει διαδεχτεί στην ηγεσία του ο διαβόητος Σεντάτ Μπουτσάκ (ο βουλευτής που βρισκόταν στο αυτοκίνητο-πέτρα του σκανδάλου του Σουσουρλούκ!), πάρει, πράγμα που διεκδικεί μετ' επιτάσεως, το ποσοστό που αναλογούσε στο DEHAP, ο Γκιούλ ξεκαθάρισε ότι «θα καταφύγουμε σε πρόωρες εκλογές και θα επιστρέψουμε (στη Βουλή) με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία». (Ο Γκιούλ δε μιλά εν κενώ: Δημοσκόπηση του οίκου Verso προ μερικών εβδομάδων προέβλεπε ότι το ΑΚ θα κέρδιζε τις εκλογές με 42,19% έναντι 34,28% που είχε πάρει τον περασμένο Νοέμβρη, αν επαναλαμβάνονταν σήμερα).

Το κατά πόσον η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πράγματι την πολιτική βούληση και δυνατότητα να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα είναι βέβαια ένα μεγάλο ερώτημα, καθώς οι συντάκτες του, που δεν είναι άλλοι από τους Τούρκους στρατηγούς, και ο Πρόεδρος Νετζντέτ Αχμέτ Σεζέρ επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι δε θα πρέπει να θιγούν οι κεμαλικές αρχές και ότι πρέπει να προστατευτεί η χώρα «από διαμελισμό».

Είναι εξάλλου αναντίρρητο για τους περισσότερους αναλυτές το ότι οι ευρωμεταρρυθμίσεις μόνον κατ' όνομα εγκρίθηκαν, καθώς η διφορούμενη ερμηνεία των νόμων τις αφήνει στα χαρτιά. Λόγος είναι, και πάλι, οι αντιρρήσεις των στρατηγών όσον αφορά στην παραχώρηση «ελευθεριών» στους Κούρδους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ