Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απόπειρα γαλλο-γερμανο-βρετανικής προσέγγισης

Ερευνες του κατοχικού στρατού στα σπίτια των Ιρακινών

Associated Press

Ερευνες του κατοχικού στρατού στα σπίτια των Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Να «γεφυρώσουν το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ τους από την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ» θα προσπαθήσουν, όπως δήλωναν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, οι οποίοι θα συναντηθούν, γι' αυτό ακριβώς το θέμα, το Σάββατο, στο Βερολίνο. Στην πρώτη θέση της ατζέντας των συνομιλιών τους αναμένεται, φυσικά, να βρίσκεται το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ και το οποίο απέρριψαν, ουσιαστικά, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία, στη Γενεύη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αντικατοχικές επιθέσεις.

Αν και παραδέχονταν ότι «υπάρχουν διαφωνίες», οι Τόνι Μπλερ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και Ζακ Σιράκ, πρόκειται να συναντηθούν στο Βερολίνο για να μπορέσουν, όπως αναφερόταν στις σχετικές ανακοινώσεις, να βρουν «ορισμένα κοινά σημεία σχετικά με το Ιράκ». Στη συνάντηση, ο Μπλερ προσκάλεσε και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, χωρίς, όμως, να είναι σίγουρη η συμμετοχή του. Ο Αθνάρ, πάντως, χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε, υποστήριζε ότι «η Ευρώπη είναι αυτή που θα υποστεί τις σοβαρότερες συνέπειες αν οι Αμερικανοί αποτύχουν στο Ιράκ, γι' αυτό και θα πρέπει να τους βοηθήσει», τασσόμενος, και πάλι, ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουάσιγκτον. Από την πλευρά του, το γαλλικό ΥΠΕΞ, προχωρώντας σε μια κίνηση που εκτιμήθηκε από πολλούς ως προσπάθεια προσέγγισης του Λευκού Οίκου, καθιστούσε σαφές ότι όταν ζητά «άμεση παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς, πρόκειται, κατ' αρχάς, για μια συμβολική πράξη, που σταδιακά θα λάβει σάρκα και οστά».

Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις βρίσκονταν στο στόχαστρο νέων επιθέσεων. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στη Φαλούτζα και στη Μοσούλη, με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, αμερικανική στρατιωτική βάση, έξω από την πόλη Μπαακούμπα, δέχτηκε δύο επιθέσεις με όλμους σε διάστημα λίγης ώρας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Επίσης, μέσα στη Μοσούλη, το απόγευμα της Δευτέρας, επίθεση με χειροβομβίδες πραγματοποιήθηκε εναντίον δημοτικού κτιρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 Ιρακινοί πολίτες και 3 Αλβανοί στρατιώτες, που βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση. Τέλος, ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν οι πληροφορίες που μετέδιδε το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» περί διεξαγωγής σφοδρών συγκρούσεων, κοντά στη Μοσούλη, χθες, ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς αστυνομικούς, χωρίς, όμως, να αποσαφηνίζονται οι αιτίες της μάχης.

Στο μεταξύ, η αμερικανική διοίκηση επιβεβαίωσε, χθες, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν συλληφθεί ως «κρατούμενοι ασφαλείας» 6 Αμερικανοί πολίτες και 2 Βρετανοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, δηλώνοντας ότι θα «διαλευκανθεί η υπόθεση στη συνέχεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η απαγωγή Ιρανού διπλωμάτη οξύνει τα πνεύματα (2007-02-07 00:00:00.0)
Με έκτακτα μέτρα και κλιμάκωση προς τις εκλογές (2005-01-08 00:00:00.0)
Πιέσεις, παζάρια, επιθέσεις... (2004-12-03 00:00:00.0)
«Εκλογολογία» ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις (2004-09-25 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες επιθέσεις από άκρη σε άκρη (2003-10-30 00:00:00.0)
Πυρ εναντίον όσων αντιδρούν (2003-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ