Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η απαγωγή Ιρανού διπλωμάτη οξύνει τα πνεύματα

Βίντεο αποδεικνύει ότι Βρετανός λοχίας σκοτώθηκε από «φίλια» αμερικανικά πυρά

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επιβεβαιώθηκε, μετά από ώρες σιωπής, η απαγωγή του β' γραμματέα της ιρανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, γεγονός που οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα στην αντιπαράθεση με το Ιράν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η απαγωγή έγινε την Κυριακή, στη συνοικία Καράντα, από περίπου 30 ενόπλους που φορούσαν στολές των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Εκτός από το γεγονός καθ' αυτό, οι άλλες πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ορισμένοι Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι ένοπλοι ανήκουν σε μονάδα που ελέγχεται απευθείας από τους Αμερικανούς, ενώ οι τελευταίοι δηλώνουν πλήρη άγνοια. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ, εντάσσοντας την απαγωγή στις πρόσφατες εντολές της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης «να συλλαμβάνονται όλοι οι ύποπτοι για κατασκοπία Ιρανοί».

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, επέμεινε ότι η Τεχεράνη «εμπλέκεται στην κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ», κάτι που με άλλα λόγια υποστήριξε και ο Βρετανός πρωθυπουργός. Παράλληλα, απάντησε και στη συνέντευξη του Σύρου Προέδρου στο ABC, τη Δευτέρα, όπου ο Ασαντ υποστήριζε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν όραμα ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή» και ότι «υπάρχει ακόμη ευκαιρία για διάλογο με την Ουάσιγκτον, καθώς η Συρία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην αποκλιμάκωση στο Ιράκ». Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλάμβανε, χθες, ότι η Δαμασκός «έχει διαδραματίσει μόνο αρνητικό ρόλο στην περιοχή και δε βοηθά στη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Προετοιμασίες και αποκαλύψεις

«Σε διαρκή συνεννόηση με την Ουάσιγκτον για περισσότερες πληροφορίες» βρίσκεται το Λονδίνο, όσον αφορά το «απόρρητο» βίντεο, όπου αποκαλύπτεται ότι Βρετανός λοχίας σκοτώθηκε, το Μάρτη του 2003, από αμερικανικά «φίλια» πυρά, όταν, κατά λάθος, βομβαρδίστηκε βρετανική φάλαγγα. Αυτό υποστήριζε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα «Σαν» του διαλόγου των 2 Αμερικανών πιλότων, ενώ συνεχίζεται η σχετική έρευνα της βρετανικής δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη στήθηκαν, ήδη, επιπλέον οδοφράγματα στους δρόμους, ενώ ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι ζήτησε να επισπευσθούν τα νέα μέτρα ασφαλείας και οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις». Χθες, τέλος, σκοτώθηκαν, σε διάφορες επιθέσεις σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Φαλούτζα, 25 πολίτες και 1 Αμερικανός στρατιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ