Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με «ανοιχτό» χρονοδιάγραμμα οι συνομιλίες Αμπάς - Μασχάαλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΕΚΚΑ.--

Σήμερα το πρωί θα αρχίσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της «Φατάχ», Μαχμούντ Αμπάς, και τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ. Στις συνομιλίες, εκτός των άλλων, θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια. Αργά το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι στις 19 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί, στην Ιερουσαλήμ, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Οι Αμπάς και Μασχάαλ συναντήθηκαν, κατ' αρχάς, διαδοχικά με τον οικοδεσπότη των συνομιλιών, Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, στην Τζέντα. Ο Αμπντουλάχ υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες «δεν έχουν ημερομηνία λήξης», συμπληρώνοντας ότι «αν οι Παλαιστίνιοι δε βρουν κοινή γλώσσα και δεν ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα και μαζί με αυτούς χάνει και το ισλαμικό και αραβικό έθνος».

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από Παλαιστίνιους αξιωματούχους, αν και εκατέρωθεν γίνονται προσπάθειες να τηρηθούν χαμηλά οι τόνοι και οι προσδοκίες. Ο πρωθυπουργός Χανίγια, αναχωρώντας από τη Γάζα, τόνιζε ότι «κανένας Παλαιστίνιος δε θέλει να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, γιατί μόνο το Ισραήλ ωφελείται». Από την πλευρά του, ο Αμπάς, σε συνέντευξη, παραδεχόταν ότι «αν αποτύχουμε, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί πάρα πολύ».

Την ίδια ώρα, η ισλαμιστική «Τζιχάντ» εκτόξευε 4 ρουκέτες κατά του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Υποστήριξε ότι επρόκειτο για αντίδραση για τις αρχαιολογικές έρευνες που άρχισαν στην πλατεία των Τεμενών από Ισραηλινούς επιστήμονες, καθώς απαγορεύεται η παρουσία Εβραίων στον 3ο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ