Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες

Καθημερινές είναι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών βάσεων στην Τσεχία. Χτες στην πόλη Μπρντι

Associated Press

Καθημερινές είναι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών βάσεων στην Τσεχία. Χτες στην πόλη Μπρντι
ΠΡΑΓΑ.--

Καθημερινά ενισχύονται οι αντιδράσεις των Τσέχων ενάντια στα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης συστήματος ραντάρ στη χώρα τους στα πλαίσια της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας».

Μέλη και φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ), καθώς και φιλειρηνιστές πραγματοποίησαν τη Δευτέρα συγκέντρωση έξω από την πιθανή τοποθεσία εγκατάστασης του συστήματος ραντάρ στο Μπρντι κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Στοπ στη σταυροφορία του Μπους», «Θέλουμε ειρήνη για το Μπρντι» και «Κανένας πύραυλος δεν είναι ειρηνικός». Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ σημειώνεται ότι η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών, που όπως ανακοίνωσε έχουν ξεπεράσει τις 60.000.

«Για 40 χρόνια η χώρα μας δεν εμπλεκόταν σε πόλεμο, και από το 1989 είμαστε μέρος της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ και έχουμε γίνει μέρος της επιθετικότητας ενάντια στην απροστάτευτη Σερβία», τόνισε στους συγκεντρωμένους ο Στανισλάβ Γκρόπικ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Βοημίας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ενώ ο βουλευτής του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, Γιαρομίρ Κονικέκ χαρακτήρισε τον Τσέχο υπουργό Αμυνας, «υπουργό πολέμου» και υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη». Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις αμερικανικές βάσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στο μεταξύ, υπερασπιζόμενος τα σχέδια των ΗΠΑ και της τσέχικης κυβέρνησης, ο πρώην Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ υποστήριξε πως οι Τσέχοι θα πρέπει να δεχτούν το αίτημα των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι «οι σύμμαχοί μας δε θα μπορούσαν να ζητήσουν κάτι λιγότερο από εμάς», καθώς μια εγκατάσταση ραντάρ όχι μόνο θα προστατεύσει τις ΗΠΑ, αλλά και τις κεντρικές και δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. «Ενα τέτοιο δημοψήφισμα (...) είναι μια παράδοξη ιδέα. Εγώ τάσσομαι υπέρ των δημοψηφισμάτων, αλλά για τελείως διαφορετικά ζητήματα», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ