Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κούρσα πιέσεων για «καθεστώς» στα γρήγορα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-Καμία πίστωση χρόνου δεν προτίθεται να δώσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, ενόψει της διαδικασίας για τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής, σημείωσε ο ίδιος, σε συνέντευξή του στους βρετανικούς Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μία αναβολή, όπως οι συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών της 13ης του μήνα στη Βιέννη, «δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε συμβιβαστική θέση». Εκτίμησε έτσι ότι τίποτε δεν τον εμποδίζει να υποβάλει την τελική πρότασή του για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου στο τέλος του μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι ο Αχτισαάρι δεν επιδίδεται μόνο σε «προειδοποιήσεις», αλλά και σε μία κούρσα δρόμου, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ακόμη περισσότερη υποστήριξη στο σχέδιό του για το Κοσσυφοπέδιο. Χτες αναχώρησε από το Λονδίνο για να μεταβεί σήμερα στη Ν. Υόρκη, προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση της Επιτροπής Πολιτικών Συμβούλων του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, χτες, ο αναπληρωτής του Αχτισαάρι, Αλμπερτ Ρόχαν, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με ευρωενωσιακούς αξιωματούχους, ενώ σήμερα αναμένεται στη Σόφια, αύριο στα Σκόπια και την Παρασκευή στην Πρίστινα.

Πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς ανακοίνωσε χτες - λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό απεσταλμένο Φρανκ Ουίσνερ - πως θα ζητήσει από ΗΠΑ και ΕΕ αναβολή των προγραμματισμένων συνομιλιών της Βιέννης, με βασικό επιχείρημα την πραγματοποίηση επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών σε ορισμένες σερβικές εκλογικές περιφέρειες στο τέλος της βδομάδας, που καθυστερεί τη σύγκληση της νέας σερβικής Βουλής... Εκπρόσωπος του Σέρβου Προέδρου σημείωσε ότι η σερβική ηγεσία θα θέσει αυτό ακριβώς το αίτημα, όταν θα μεταβεί σήμερα στο Βελιγράδι υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ΕΕ... Επιπλέον, ο Σέρβος απερχόμενος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, όταν συναντήθηκε με τον Αμερικανό απεσταλμένο, επέμεινε ότι η πρόταση Αχτισαάρι για το καθεστώς του Κοσσόβου είναι αφ' ενός «απαράδεκτη», αφ' ετέρου δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου...

Αντίθετα, κανένα πρόβλημα με τις συνομιλίες της επόμενης βδομάδας στη Βιέννη δεν έχει η διαπραγματευτική ομάδα των Κοσσοβάρων Αλβανών, που δήλωσε πανέτοιμη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν οι κόντρες Ρωσίας - ΕΕ στο σχέδιο Αχτισαάρι... (2007-03-02 00:00:00.0)
Προσπάθεια να καμφθούν ...οι αντιδράσεις της Ρωσίας (2007-02-24 00:00:00.0)
Σκληρότερα παζάρια σε λίγο... (2007-02-11 00:00:00.0)
Από Γενάρη η απόφαση για το «νέο» καθεστώς (2006-11-11 00:00:00.0)
«Αποστράτευση» του διοικητή του ΟΗΕ... (2006-06-14 00:00:00.0)
Πρόταση για «ομοσπονδία με τοπική κυβέρνηση Σέρβων» στο Κοσσυφοπέδιο... (2006-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ