Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ευρεία συνεργασία με τη Ν. Αφρική

ΠΡΕΤΟΡΙΑ - ΒΙΝΤΧΟΥΚ.- Διήμερη επίσκεψη στη Νότια Αφρική ξεκίνησε χτες ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, πραγματοποιώντας λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πρετόρια συνομιλίες με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τάμπο Μπέκι. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου πρόκειται να υπογραφούν διμερείς οικονομικές, εμπορικές και αναπτυξιακές συμφωνίες, που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, που πέρσι ανήλθαν σε τουλάχιστον 240 εκατ. δολάρια.

Η επίσκεψη του Χου Ζιντάο στην Πρετόρια - στο πλαίσιο της 12ήμερης περιοδείας του στην υποσαχάρεια Αφρική - πραγματοποιείται υπό τις αντιδράσεις της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας», που κάλεσε χτες τον πρόεδρο Τάμπο Μπέκι να διασφαλίσει ότι «εάν η Κίνα παίξει μείζονα οικονομικό ρόλο στην Αφρική δε θα το κάνει εις βάρος της καλής διακυβέρνησης και των σωστών πρακτικών που σχετίζονται με τα δικαιώματα του ανθρώπου». Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν παραλείπουν παράλληλα να υπογραμμίζουν την περσινή σινο-νοτιοαφρικανική συμφωνία που οδήγησε στον έλεγχο των κινέζικων εισαγόμενων προϊόντων, μετά απ' τις έντονες διαμαρτυρίες των συνδικάτων που σημείωναν πως η «πλημμυρίδα» κινέζικων προϊόντων έπληξε την ντόπια βιομηχανία ιματισμού και κλωστοϋφαντουργίας, προκαλώντας μέσα στην τελευταία τριετία πάνω από 67.000 απολύσεις στους συναφείς κλάδους...

Πάντως, χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο επιχείρησε να αντιμετωπίσει σχόλια μερίδας του δυτικού Τύπου που μιλούν για «νεοαποικιοκρατική συμπεριφορά της Κίνας στην Αφρική», δηλώνοντας ότι «κάθε άλλο παρά ακούσαμε τέτοιες διαπιστώσεις απ' τους Αφρικανούς φίλους μας»... Επόμενοι και τελευταίοι προορισμοί της περιοδείας του Κινέζου προέδρου είναι η Μοζαμβίκη και οι Σεϊχέλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ