Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
Νέοι αμερικανικοί εκβιασμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να σταματήσουν την ανάπτυξη του συριακού οπλοστασίου και να εμποδίσουν την παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Δαμασκό», δήλωνε, ενώπιον του Κογκρέσου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της επίδειξης υπομονής, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται στο μέσο διπλωματικών προσπαθειών, αλλά χρησιμοποίησε τη φράση - κλειδί «όλα τα μέσα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης κυρώσεων ή ακόμη και ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ο Μπόλτον, αν και παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για συριακό απαγορευμένο οπλοστάσιο, επέμεινε ότι είναι ανησυχητικές οι πληροφορίες περί μεταφοράς μέρους του ιρακινού απαγορευμένου οπλοστασίου στη Συρία. Επίσης, κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου, όσο και σήμερα, επιτρέπει τη διέλευση από τα σύνορά της προς το Ιράκ «μαχητών που σκοπεύουν να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες». Τέλος, ο Μπόλτον επανέλαβε τη γνωστή επωδό περί υποστήριξης των «τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Τζιχάντ και Χεζμπολάχ» από τη Δαμασκό. Η συνεδρίαση του Κογκρέσου έγινε μετά από πρόταση ομάδας βουλευτών να εξεταστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης νόμου κυρώσεων σε βάρος της Συρίας από τις ΗΠΑ, όπως έχει γίνει, π.χ., με το Ιράν και την Κούβα.

Αμεσα αντέδρασε ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, που είχε χθες συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ, Κρις Πάτεν, στη Δαμασκό. Ο αλ Σάραα τόνισε ότι η Συρία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ», οι οποίες, όμως, θέτουν «πολλά αιτήματα». «Αν τα αιτήματα είναι ρεαλιστικά και λογικά και βρίσκονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ιρακινής ενότητας και της προοπτικής μιας δίκαιης λύσης της ισραηλινο-αραβικής σύρραξης, τότε θα είμαστε οι καλύτεροι συνεργάτες των ΗΠΑ». Σχολιάζοντας την απειλή υιοθέτησης, διά νόμου από το Κογκρέσο, οικονομικών κυρώσεων, ο Κρις Πάτεν συμπλήρωσε ότι η ΕΕ διαφωνούσε και διαφωνεί μ' αυτού του είδους τις κινήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση αξιωματούχων και συμφωνία «για διάλογο» (2018-08-24 00:00:00.0)
Κλιμάκωση «διαφωνιών» (2003-11-06 00:00:00.0)
Προς στιγμήν χαμηλώνουν οι τόνοι (2003-04-22 00:00:00.0)
Στο πλευρό της Συρίας αραβικές χώρες και Ιράν (2003-04-17 00:00:00.0)
«Υποπτη» η Συρία και για τον Γούλφοβιτς (2003-04-11 00:00:00.0)
Ικανοποίηση, σύντομες δηλώσεις και αισιοδοξία (1999-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ