Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.- Συμφωνία για τη συμμετοχή της Κίνας στην κατασκευή και εμπορική προώθηση του ευρωπαϊκού «εναλλακτικού» δορυφορικού προγράμματος εντοπισμού θέσης και γεωγραφικού στίγματος «Galileo» (ως «αντίβαρο» στο αμερικανικό G.P.S.) υπέγραψαν χτες στο Πεκίνο ο γενικός διευθυντής ενέργειας και μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Φρ. Λαμουρό και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, Σι Ντιγκχουάν.

ΑΓΚΥΡΑ.- Ισχυρές βροχοπτώσεις του περασμένου 24ωρου σε χωριά της νοτιοανατολικής Τουρκίας προκάλεσαν πλημμύρες με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι Κούρδων, εκ των οποίων δύο παιδάκια τριών και ενός έτους και ενός εφήβου 16 ετών.

ΜΟΣΧΑ.- Ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου «Τουπόλεφ-160» συνετρίβη χτες στην περιοχή Σαράτοφ (700 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας) με αποτέλεσμα το θάνατο του τετραμελούς πληρώματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το σαρωτικό πέρασμα του ισχυρότατου τυφώνα Ισαμπέλ αναμένουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Καρολίνα και της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ηδη, 300.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους φοβούμενοι τα χειρότερα. Εν αναμονή του τυφώνα και στο πλαίσιο γενικών προετοιμασιών, έκλεισαν χτες τα γραφεία ομοσπονδιακών και περιφερειακών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον ενώ ανεστάλησαν οι ψηφοφορίες στο Κογκρέσο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Την υποψηφιότητά του στις σερβικές προεδρικές εκλογές της 16ης Νοέμβρη ανήγγειλε χτες πρώτος ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, αντιπρόεδρος του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος». Ο Νίκολιτς υποσχέθηκε στους πιθανούς ψηφοφόρους του πως εάν εκλεγεί θα διοργανώνει κάθε μέρα διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζίβκοβιτς μέχρι να αναγκαστεί η τελευταία να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Με δακρυγόνα και ρίψεις (εκφοβιστικών;) πυρών στον αέρα διέλυσαν χτες αστυνομικοί διαδήλωση χιλιάδων νεαρών στην εμπορική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού που απαιτούσαν την εκπλήρωση της υπόσχεσης για καταβολή αποζημιώσεων από την κυβέρνηση λόγω απώλειας της σχολικής χρονιάς εξαιτίας της εμφύλιας σύγκρουσης.

ΛΟΥΖΑΚΑ.- Ανατροπή εμπορικού σκάφους στον ποταμό Αμβέζι στη μεθοριακή περιοχή Κασούνγκουλα της Ζάμπιας προκάλεσε το θάνατο τριών επιβαινόντων ενώ αγνοείται η τύχη και άλλων 18.

ΡΩΜΗ.- Οι Ιταλοί δικαστές πραγματοποίησαν χτες συμβολική δεκαπεντάλεπτη στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τους χαρακτήρισε «παράφρονες».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Το διορισμό νέου Υπουργικού Συμβουλίου (μολονότι έμειναν αμετακίνητοι οι βασικοί υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Αμυνας και Οικονομίας) ανακοίνωσε χτες ο νέος πρωθυπουργός της Συρίας Νάτζι Αλ Οτάρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ