Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανάγκη να διευρυνθεί ο αγώνας

Συνάντηση χτες του ΚΚΕ με εκπροσώπους των πανεπιστημιακών, που προχωρούν σε αποχή διαρκείας από τη Δευτέρα

Από τη χτεσινή συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με το ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με το ΚΚΕ
Αποχή διαρκείας από τη Δευτέρα 22/9, προτείνει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) στους συλλόγους - μέλη της, αφού η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν καλύπτει κανένα από τα αιτήματά τους. Χτες εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν η Γενική Γραμματέας, Αλέκα Παπαρήγα, παρουσίασαν τα αιτήματά τους και η Αλ. Παπαρήγα τα χαρακτήρισε δίκαια, μίλησε για την ανάγκη απαίτησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών, της απόσυρσης του πολυνομοσχεδίου για την αξιολόγηση και της γενναίας αύξησης των κρατικών δαπανών.

Ηδη έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην αποχή οι σύλλογοι Νομικής και Φυσικομαθηματικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, Παντείου, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Επίσης, αύριο συνεδριάζει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ, για να καθορίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων του κλάδου, που μέχρι τώρα συμπορεύεται με την ΠΟΣΔΕΠ.

Η συνολική αύξηση των αποδοχών των πανεπιστημιακών και των εκπαιδευτικών ΤΕΙ κατά 7%, που τους δίνει η κυβέρνηση από 1/1/2004, δεν τους καλύπτει, καθώς οι πανεπιστημιακοί έχουν να πάρουν αύξηση από το 1997 (ούτε οι απώλειες του εισοδήματός τους από τον πληθωρισμό δεν ισοσκελίζονται!) και οι αποδοχές των εκπαιδευτικών ΤΕΙ υπολείπονται αυτές των πανεπιστημιακών. Παράλληλα, η κυβέρνηση δε δεσμεύεται για αύξηση των δαπανών για τα ιδρύματα ενώ διαμηνύει ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ψηφιστεί ως έχει.

«Εμείς υποστηρίζουμε το αίτημα για οικονομικές αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς, ταυτόχρονα προβάλλουμε την ανάγκη της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης - έτσι κατά τη γνώμη μας, θα αντιμετωπιστεί καλύτερα ο ρόλος τους - ζητάμε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου κι οπωσδήποτε τη γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ.

Ακόμα, επισήμανε ότι «το ΚΚΕ περιμένει πολύ περισσότερα απ' όλο το χώρο της Παιδείας και το ίδιο επίσης, αισθάνεται ευθύνη να ανταποκριθεί σ' αυτό το ρόλο, στο να διαμορφωθεί ένα μεγάλο ρεύμα το οποίο αμφισβητεί και κινείται έμπρακτα κατά του πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα στην Παιδεία κι ο οποίος, όχι απλώς αμβλύνει, αλλά αλλοιώνει πλήρως τον δημόσιο κοινωνικό ρόλο του πανεπιστημίου και γενικότερα της Παιδείας, πράγμα που επίσης χτυπάει και τα δικαιώματα των ίδιων των εκπαιδευτικών. Διεκδικούμε στις σημερινές συνθήκες, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που φέρνουν την Παιδεία στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών μιας κοινωνίας, μιας οικονομίας προς όφελος του λαού, όπου η επιστήμη και η γνώση οδηγεί στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και δε γίνεται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης».

Εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ, ο Λ. Απέκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από το κίνημα των πανεπιστημιακών διαμορφώνονται οι αντιστάσεις για τις «μεγάλες και σαρωτικές αλλαγές που γίνονται στα πανεπιστήμια, στη χώρα μας και στην Ευρώπη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια που είναι γνωστό πως αλλάζει το χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όχι μόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ