Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Οι νέοι ενάντια στον ιμπεριαλισμό

«Οι νέοι παλεύουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ειρήνη». Αυτό ήταν το θέμα του Διεθνούς Σεμιναρίου, που διοργάνωσε η ΚΝΕ και πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή 18 αντιπροσωπειών ξένων οργανώσεων νεολαίας, που βρίσκονται στη χώρα μας και συμμετέχουν στο 29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ανάμεσά τους ήταν ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), Μιγκέλ Μαδέιρα και Μίριαμ Μοράλες, αντίστοιχα.

Την κεντρική εισήγηση στο Σεμινάριο έκανε, εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, Θέμης Γκιώνης, που αφού καλωσόρισε τους ξένους αντιπροσώπους αναφέρθηκε στην αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού απέναντι σε χώρες και λαούς, με πρόσχημα την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία». «Οι νέοι του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά, «μπόρεσαν να αισθανθούν μέσα από τις εικόνες του πολέμου και της κατοχής στο Ιράκ ότι το δικαίωμα σε έναν ειρηνικό και ασφαλή κόσμο δεν μπορεί να διασφαλιστεί στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού». Τόνισε, επίσης, ότι «πίσω από τις βόμβες που βομβαρδίζουν το Ιράκ μπορεί να δει κανείς δισεκατομμύρια κερδών, όχι μόνον των πολυεθνικών του πετρελαίου, αλλά ενός ολόκληρου φάσματος μονοπωλίων» και δεν παρέλειψε να αναφερθεί, τόσο στο ρόλο της ΕΕ, όσο και ειδικότερα στη χώρα μας.

Παράλληλα, όμως, μίλησε αναλυτικά και για τον εσωτερικό πόλεμο σε κάθε χώρα, με θύμα τις καταχτήσεις και το δικαίωμα στη μόρφωση και τη σταθερή δουλιά. Περιγράφοντας την επίθεση αυτή στα δικαιώματα της ελληνικής νεολαίας, που είναι αντίστοιχη με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, κατέληξε: «Ο ιμπεριαλισμός και στον πόλεμο και στην ειρήνη του είναι επιθετικός, βάρβαρος, καταδικάζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα της νεολαίας», ενώ παρουσίασε σκέψεις και προτάσεις για κοινές πρωτοβουλίες και δράση μεταξύ των νεολαιίστικων οργανώσεων.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Μ. Μοράλες, που αναφέρθηκε επίσης στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλα τα επίπεδα και ακολούθησε πλούσια συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών και σκέψεων, από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων των περισσότερων οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ