Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Την ξεπούλησαν για να την κλείσουν

Ούτε έξι μήνες δε χρειάστηκαν να περάσουν από τη μέρα του ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ ώστε τα νέα αφεντικά να θέσουν επί τάπητος το σχέδιο για τη συρρίκνωση και τελικά το κλείσιμο της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας. Η αρχή έγινε την περασμένη βδομάδα, με την αμερικανική πολυεθνική «Λόκριτζ» να ανακοινώνει το κλείσιμο του εργοστασίου στο Μεγάλο Πεύκο από τις 20 Δεκέμβρη έως τις 10 Γενάρη, αλλά και το οριστικό κλείσιμο δύο παραγωγικών μονάδων χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και στην Πάτρα. Ωστόσο, το κλείσιμο για 20 μέρες του εργοστασίου στο Μεγάλο Πεύκο σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι θα είναι και οριστικό, αφού κλείνει χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Πολύ δε περισσότερο όμως θα δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα και στο εργοστάσιο της Αθήνας , από το οποίο προμηθεύεται και την πρώτη ύλη για τη λειτουργία του. Από αυτό προκύπτει ότι το βασικό σχέδιο είναι το σταδιακό αλυσιδωτό κλείσιμο της επιχείρησης και η πώλησή της είτε ως εμπορικό σήμα, είτε ως εκτάσεις.

Το «επιχείρημα» της διοίκησης της επιχείρησης για το κλείσιμο του εργοστασίου στο Μεγάλο Πεύκο είναι ότι δεν υπάρχει χαρτόμαζα... Από αυτό όμως το «επιχείρημα» καταδεικνύεται ότι τα νέα αφεντικά δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και ψεύδονται, αφού το εργοστάσιο στο Μ. Πεύκο δε λειτουργεί με χαρτόμαζα, αλλά με πρώτη ύλη που προέρχεται επεξεργασμένη από το εργοστάσιο της Αθήνας! Και πάλι με χαρτόμαζα να λειτουργούσε το εργοστάσιο, αυτή τη βδομάδα εκτελωνίζονται 2.000 τόνοι χαρτόμαζας, όπως επίσης μεγάλες ποσότητες χαρτόμαζας υπάρχουν και στο εργοστάσιο της Αθήνας. Οσο για τους εργαζόμενους, του Μ. Πεύκου, ενημερώθηκαν ότι είτε θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών, ή θα κάνουν χρήση της κανονικής τους αδείας του 2000 . Για τους δε εργαζόμενους των μονάδων της Λάρισας και της Πάτρας, ειδοποιήθηκαν τηλεγραφικά ότι μέχρι μεθαύριο Πέμπτη θα πρέπει να έχουν απαντήσει εάν δέχονται να εργαστούν στην Αθήνα!

Σχετικά με αυτούς τους εργαζόμενους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απολυθούν αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθούν και να δουλέψουν στην Αθήνα και η διοίκηση αυτό το γνωρίζει καλά. Πέρα όμως από αυτές τις απολύσεις, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν μαζικές απολύσεις σε όλο το εύρος της επιχείρησης, αφού, με τα μέτρα που λαμβάνει η επιχείρηση, εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Οι σημαντικά αρνητικές αυτές εξελίξεις στη ΣΟΦΤΕΞ, και μάλιστα 6 μήνες μετά το ξεπούλημά της, σηματοδοτούν και το «κύκνειο άσμα» της επιχείρησης, μιας επιχείρησης που χρόνια τώρα στηρίχτηκε από τους δυναμικούς αγώνες των εργαζομένων. Ομως η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, για μια ακόμα φορά, δε στέκεται αντάξια των περιστάσεων, αφού μπροστά σ' αυτόν τον κυκεώνα των εξελίξεων, σε χτεσινό ΔΣ απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ για άμεση πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης με στόχο την έναρξη κινητοποιήσεων και με αιτήματα: Το σταμάτημα της συρρίκνωσης και της διάλυσης της εταιρίας. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να θέσει την επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Αντίθετα, η πλειοψηφία του ΔΣ πήρε απόφαση να αρχίσει συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας...

Σύμφωνα με πληροφορίες , τα νέα αφεντικά της ΣΟΦΤΕΞ εξετάζουν να κλείσουν την επιχείρηση, είτε πουλώντας τη σε μεγάλη πολυεθνική του κλάδου, είτε πουλώντας το σήμα της και εκποιώντας τις εκτάσεις του εργοστασίου στην Αθήνα, που λόγω της σχεδιαζόμενης ανάπλασης της περιοχής θα αποκτήσει μεγάλη αξία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν τη δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες πρόκληση κατά των εργαζομένων, αφού στις αρχές του Σεπτέμβρη, η «Λόκριτζ» είχε ανακοινώσει ότι θα έθετε σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων του εργοστασίου της Δράμας, εκβιάζοντας την κυβέρνηση να της παραχωρήσει την προμήθεια των σχολικών βιβλίων. Σήμερα όμως φαίνεται ότι οι πραγματικές διαθέσεις των Αμερικανών είναι η μεταπώληση ή και το κλείσιμο της επιχείρησης, κάτι που άλλωστε είχε καταγγελθεί από την ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ από την αρχή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

Τώρα μένει να δούμε ποιες θα είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο της εταιρίας και να διασφαλιστεί η δουλιά των 1.200 εναπομεινάντων εργαζομένων. Θα παρέμβει άραγε η πρωτεργάτρια του ξεπουλήματος πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και νυν κοινοτική επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, που πριν μερικούς μήνες πανηγύριζε για τους όρους με τους οποίους ξεπουλήθηκε η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας;

Στο μεταξύ, στις 9 Δεκέμβρη εκδικάζεται η αγωγή του Π. Ζερίτη, ο οποίος διεκδικεί από τον ΟΑΕ 60 δισεκατομμύρια δραχμές για διαφυγόντα κέρδη, διότι ισχυρίζεται πως η προσφορά του για την εξαγορά της ΣΟΦΤΕΞ ήταν η καλύτερη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ