Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες

Κινητοποιήσεις ξεσπούν στο χώρο της Υγείας, αλλά το διεκδικητικό τους πλαίσιο δεν αντιστοιχεί ούτε στις εκρηκτικές ανάγκες των νοσοκομείων ούτε ανταποκρίνονται στη δεινή οικονομική κατάσταση των εργαζομένων σ' αυτά. Η ευθύνη βρίσκεται στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), που αντί να συγκρουστούν με την πολιτική της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και της εμπορευματοποίησης, που προωθεί η κυβέρνηση, υπερθεματίζουν μεν στα λόγια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην πράξη όμως - με την τακτική τους - υπονομεύουν ακόμα και αυτές τις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν οι ίδιοι.

Χτες συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) για τις 26/9/2003. Είναι μια κινητοποίηση που αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) και είχε ανακοινωθεί στον Τύπο την ώρα που συνεδρίαζε το ΓΣ της Ομοσπονδίας. Στη διάρκεια της στάσης εργασίας η ΕΕ της ΟΕΝΓΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, με «θέμα το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο».

Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ διαχωρίζει τεχνητά το Ειδικό Μισθολόγιο που θα διαπραγματευτεί με το Ν. Χριστοδουλάκη και αφήνει το αίτημα - στα λόγια - για διπλασιασμό των δαπανών για την Υγεία για τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή. Ετσι μένουν στο απυρόβλητο ζητήματα για την εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας και της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους ασθενείς. Μάλιστα στο χτεσινό ΓΣ της ΟΕΝΓΕ ακούστηκαν και απόψεις από στελέχη όλων των παρατάξεων -πλην της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» - που καταλήγουν στο πάγωμα ή στη μετατροπή σε επίδομα της αμοιβής των εφημεριών. Στο όνομα του διπλασιασμού των αποδοχών των γιατρών ακούστηκαν απόψεις ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα συζητούσαν το πάγωμα στα σημερινά επίπεδα των αμοιβών των εφημεριών ή στη διαμόρφωση σε κάποιο επίπεδο με ταυτόχρονη αποσύνδεση απ' τις βασικές αποδοχές.

Στον αντίποδα αυτής της συμβιβαστικής λογικής κινήθηκαν οι σύμβουλοι της Πανεπιστημονικής που πρότειναν τη συνολική ρήξη με τη λογική της εμπορευματοποίησης της κυβέρνησης. Μεταξύ των άλλων ζήτησαν την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, τη χρηματοδότηση του συστήματος απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τη διαμόρφωση των κατώτερων καθαρών αποδοχών του ειδικευόμενου γιατρού σε 1.500 ευρώ με τις ανάλογες αυξήσεις στις άλλες βαθμίδες. Ειδικότερα για τις εφημερίες η «Πανεπιστημονική» ζήτησε να γίνονται όσες χρειάζονται για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και η αμοιβή των γιατρών να είναι συνδεδεμένη με το βασικό μισθό τους.

Η ΕΙΝΑΠ

Ηδη τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.), αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τις 29.9.2003. Στη διάρκεια της στάσης θα γίνει Γενική Συνέλευση του κλάδου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ώρα 12 το μεσημέρι.

Μετά τη στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ θα γίνει νέο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Σήμερα το πρωί, ώρα 11 π.μ., θα γίνει η συνάντηση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Φαρμάκη.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ στην πράξη έχει προτάξει το διπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος, ενώ αποφάσισε κυλιόμενες στάσεις εργασίας καθημερινά και πεντάωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις και πορείες κάθε Πέμπτη μέχρι τις 20 του Οκτώβρη.

Αποχή στο Παίδων Πεντέλης

Σε αποχή από τα τακτικά και ειδικά ιατρεία κατεβαίνουν από σήμερα οι γιατροί του παιδιατρικού νοσοκομείου Πεντέλης απαιτώντας την άμεση πληρωμή της προσαύξησης του ωρομισθίου των εφημεριών τους, που παρακρατείται παράνομα. Επίσης ζητούν να σταματήσει η περικοπή των εφημεριών και να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι για το 2004


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ