Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Και «πακέτο νομικής βοήθειας»!

Μέσα στο κλίμα των «πακέτων» που εξαγγέλλει συνεχώς τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση Σημίτη, ήρθαν να προστεθούν και οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου για παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλών εισοδημάτων.

Ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται ότι θα παρέχεται νομική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 2/3 των κατώτατων ετήσιων αποδοχών που προβλέπει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα 5.400 ευρώ το χρόνο).

«Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει νομικό συμπαραστάτη και κάθε άλλη αναγκαία βοήθεια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των δικαστηρίων», ισχυρίστηκε ο Φ. Πετσάλνικος. Και αυτό τη στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης περιορίζει συνεχώς τα λαϊκά εισοδήματα, σπρώχνοντας πολλές οικογένειες στη φτώχεια, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προωθήσει μέτρα (αύξηση παράβολων κλπ.) που κάνουν ακριβότερη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, ο ίδιος ο Φ. Πετσάλνικος έχει στα συρτάρια του έτοιμο ένα άλλο νομοσχέδιο που κάνει ακόμα πιο ακριβή την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια (προβλέπει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και δεκαπλάσια αύξηση στα παράβολα που θα πρέπει να καταβάλλουν οι διάδικοι).

Δικαιούχοι της «νομικής αρωγής» είναι και οι πολίτες των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, καθώς και πολίτες τρίτου κράτους, εφόσον έχουν νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην ΕΕ.

Ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα απευθύνεται στο δικαστή της περιφέρειας, όπου πρόκειται να γίνει η δίκη και θα επισυνάπτει στην αίτησή του τα αναγκαία δικαιολογητικά. Ο δικαστής θα διορίζει δικηγόρο από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος θα πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προβλέπεται επίσης η απαλλαγή σε κάποιες περιπτώσεις από τα δικαστικά έξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ