Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η ελπίδα...

Είναι τραγικό, κάθε φορά που η πατρίδα σου καλείται να απαντήσει σε μιαν επιτακτική απαίτηση, να σκύβει το κεφάλι ελέω κυβερνήσεως. Η τραγικότητα γίνεται αφόρητη, όταν μόνιμη κυβερνητική επωδός στις εκάστοτε υποχωρήσεις είναι η επίκληση της μικρής αδύναμης Ελλάδας, κοινώς «ψωροκώσταινας». Προκαλεί αγανάκτηση, όταν ο ίδιος ο εμπνευστής αυτής της ενδοτικής πολιτικής, πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, φωνάζει από μεγάφωνα και εξέδρες ότι είμαστε η νέα ισχυρή Ελλάς.

Προκαλεί θλίψη η θύμηση, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, ότι ο γεννήτωρ αυτού του κυβερνητικού κόμματος μιλούσε για την «εθνική αξιοπρέπεια και εδαφική ακεραιότητα», για την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και για την «ανάγκη σύμπραξης της Ελλάδας με το σοσιαλιστικό χώρο». Τώρα, ο σοσιαλιστικός χώρος έχει ανατραπεί. Η «εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα» μοιάζουν με όρους - «λάστιχα», που τεντώνουν - χαλαρώνουν κατά περίπτωση. Η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» μοιάζει με επιλογή προσώπων ενός κοινού δυνάστη. Η «σύμπραξη της Ελλάδας με το σοσιαλισμό» μεταβλήθηκε σε εφαλτήριο, για να παιχτούν ρόλοι, που ανέθεσε ο ιμπεριαλισμός σε βάρος χωρών, με αρχή τη Γιουγκοσλαβία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατόπιν των γνωστών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε μια χώρα, την Ελλάδα, που η αυθυπαρξία της υπήρξε λυδία λίθος των αγώνων της, που το ενσυνείδητο δικαίωμά της να αντιστέκεται νικηφόρα στις αλλότριες επιθέσεις βαρβάρων ήταν η λυδία λίθος της υποστασιακής της φιλοσοφίας, τώρα, στίφη νεο-βαρβάρων της κοσμοπολίτικης Δύσης, του καταναλωτικού εντυπωσιασμού και της εκφυλιστικής ελευθεριότητας την καταπνίγουν, με τις ευλογίες μιας εθνικά αμφισβητούμενης κυβέρνησης. Μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, υπό το βάρος μιας απερίγραπτης υλικής και πνευματικής ανέχειας, αδιαφορούν για την κατάντια της πατρίδας τους και ψάχνουν απεγνωσμένα για την οικονομική τους βελτίωση υπό συνθήκες ηθικής εξαθλίωσης. Σ' αυτές τις συνθήκες, οι απεγνωσμένες κραυγές αντίστασης μικρής μερίδας πεφωτισμένων Ελλήνων καταντά να γίνονται η εξαιρετέα πλευρά ενός εκφυλισμένου κοινωνικού κανόνα. Ποτέ η διαφθορά δεν είχε τέτοια τεράστια διάσταση!

Λέγεται, σαν ιστορική επωδός, ότι σε κάθε καθεστώς έντονος εκφυλισμός προηγείται της πτώσης του. Χωρίς να θέλω να διαφωνήσω με αυτήν την ιστορική διαπίστωση, αναρωτιέμαι, «μετά την πτώση, τι;». Για εκείνους που θεωρούν τέτοια ιστορικά διλήμματα λυμένα εκ των προτέρων, θα βρουν την πραγματική απάντηση στο γεγονός πως στην ιστορική κλίμακα τα εκατό και διακόσια χρόνια είναι αυτό που ονομάζεται στη Διαλεκτική «σπειροειδής εξέλιξη».

Ενα μόνο σημείο παρηγόριας. Είναι ο τερματισμός, η λήξη, το άδειασμα όλης της ηθικής, υλικής και πνευματικής παρακαταθήκης, που υπήρξε πηγή έμπνευσης και νικηφόρος αντίσταση σε κάθε λογής βάρβαρο εισβολέα. Είναι το μόνο που απόμεινε ως σωτήρια λίθος των Ελλήνων. Αυτός ο τερματισμός, ο φόβος του άγνωστου και η επίκληση του κινδύνου δύναται να αποτελέσουν το φωτεινό δότη επαναστατικής ενέργειας στο λαό των Ελλήνων, όπως πάντα καθόριζε η ειμαρμένη τους στα τρίποδα των χρησμών...


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ