Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων είναι αυτή που διανύουμε για τους εκπαιδευτικούς στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, που πραγματοποιούν αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα, με αιχμή τα μισθολογικά τους αιτήματα και την αύξηση των δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί προγραμματίζουν παράσταση στο υπουργείο Παιδείας αύριο Τετάρτη και στη συνέχεια, κοινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής με εκπροσώπους των συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας του (ΠΟΣΔΕΠ). Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει για αύριο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Πειραιά, μαζί με τους εργαζόμενους στο ίδρυμα. Σήμερα συνεδριάζει το ΚΔΣ της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) για να συζητήσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, μετά τη χτεσινή άκαρπη «συνάντηση» εκπροσώπων της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Φαρμάκη. Η συνάντηση κράτησε μόλις ένα τέταρτο της ώρας, αφού ο υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στην πρότασή της για αυξήσεις 7% στους μισθούς τους, ποσό που υπολείπεται κατά πολύ των αιτημάτων και των αναγκών των εκπαιδευτικών.

Σήμερα, επίσης, αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, με θέμα την κρίση που έχει δημιουργηθεί. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, με ανοιχτή επιστολή της προς τις πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων τούς καλεί όχι απλά να συμπαρασταθούν, αλλά να συμμετέχουν στον αγώνα τους, καθώς είναι τμήμα των πανεπιστημιακών. Σ' αυτή τη βάση κάνουν μια εκτενή αναφορά στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση στα ιδρύματα και ζητούν από τους πρυτάνεις να θεωρήσουν την επιστολή του υπουργού Παιδείας (με την οποία αξιώνει την περικοπή των αποδοχών όσων πανεπιστημιακών δεν κάνουν εξετάσεις) ως «άτυχη παρέμβαση ιδιωτικού χαρακτήρα».

Ο Γ. Μπαμπινιώτης

Σ' αυτό το κλίμα, σε χτεσινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτης τονίζει: «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με τα χρήματα, με τους προϋπολογισμούς που έχουμε ως πανεπιστήμια, με τους μεγάλους αριθμούς των φοιτητών, με την έλλειψη σε υποδομή, με την έλλειψη χρημάτων για έρευνα. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα το οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε κοινωνικά, του οποίου μια μόνο πλευρά είναι το θέμα των αποδοχών των πανεπιστημιακών». Πρόσθεσε επίσης ότι οι πανεπιστημιακοί αν θέλουν να κερδίσουν χρήματα, «έχουν διάφορους τρόπους να το κάνουν. Δεν είναι εκεί το θέμα, το θέμα είναι πώς ο πανεπιστημιακός απερίσκεπτος θα μπορεί να κάνει τη δουλιά του» και «όχι να τρέχει - όπως συμβαίνει με μερικούς - να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ