Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκληματική και καταδικαστέα η απεμπόληση του βέτο στην ΕΕ

Ακόμα και το δικαίωμα της αρνησικυρίας για λήψη αποφάσεων που δε συνάδουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας, ετοιμάζεται να απεμπολήσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Τύπου. Από την πλευρά του ΚΚΕ μια τέτοια κίνηση χαρακτηρίζεται εγκληματική και καταδικαστέα.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσερχόμενη το Σάββατο στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ρώμης, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα στοιχηθεί με τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ. Θα συμφωνήσει με την κατάργηση του «βέτο» στη λήψη αποφάσεων για θέματα ύψιστης σημασίας, όπως η Ασφάλεια, η Αμυνα, η Φορολογία, η Παιδεία κλπ. Θέματα και τομείς ύψιστης σημασίας άσκησης πολιτικής, που παραχωρούνται στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, στο όνομα της «Ενωμένης Ευρώπης».

Σύμφωνα με τη φρασεολογία κυβερνητικών παραγόντων, η ελληνική κυβέρνηση θα «αναγνωρίσει» στη Ρώμη ότι «η ΕΕ των 25 δεν μπορεί να λειτουργήσει με το βέτο» και «πως με το βέτο σε ισχύ δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις στην Ευρώπη των 25». Θα ασπαστεί δηλαδή τη θέση που πρώτος υπερασπίστηκε ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας, ότι στη λήψη των αποφάσεων πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της «ενισχυμένης πλειοψηφίας».

Ο ίδιος ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ερωτηθείς χτες για το ζήτημα, υποστήριξε ότι «εάν δεν αλλάξει ριζικά ο σημερινός τρόπος λήψης αποφάσεων στην ΕΕ - γιατί είμαστε πλέον 25 χώρες - τότε δε θα υπάρχει ΕΕ Πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα έχουμε άλλο τρόπο λήψης αποφάσεων. Πολλές προτάσεις που περιέχονται στην πρόταση του κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν είναι θετικές».

Εγκλημα

Μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «902» η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πώς δε χρησιμοποίησαν την αρνησικυρία οι ελληνικές κυβερνήσεις: «Το δικαίωμα του βέτο, το να μπλοκάρει δηλαδή κάποια χώρα μια απόφαση προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε σχεδόν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχουμε στην ΕΕ. Το χρησιμοποίησε βέβαια μια φορά, πριν από πολλά χρόνια, στο θέμα των αγροτικών τιμών. Τις καθόριζαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως είναι και σήμερα. Και τότε ακόμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα πήρε το βέτο πίσω».

Στο ενδιάμεσο υπήρξαν και άλλες εξελίξεις: «Πχ η Συνθήκη της Νίκαιας που ισχύει σήμερα, κατάργησε την αρχή της ομοφωνίας, για τα περισσότερα θέματα. Διατήρησαν όμως το βέτο σε 32 θέματα, μεταξύ των οποίων είναι θέματα για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, τη φορολογία κλπ. Τώρα, στις συζητήσεις για το "Ευρωσύνταγμα" ξαναμπαίνει στο τραπέζι να καταργηθεί η ομοφωνία και γι' αυτά τα 32 θέματα».

Η Διαμάντω Μανωλάκου προειδοποιεί: «Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει θα είναι εγκληματικό, γιατί είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει θέματα τα οποία πρέπει να υπερασπιστεί και με το δικαίωμα του βέτο. Να θυμίσουμε ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία στα εξωτερικά σύνορα, τον εναέριο χώρο κλπ. Αν η κυβέρνηση παραδώσει και αυτό το όπλο του βέτο, τότε η ΕΕ θα αποφασίσει κατά πλειοψηφία». Κάτι τέτοιο εκτιμά πως δε θα ευνοούσε τα ελληνικά συμφέροντα, όπως έχουν αποδείξει και οι μέχρι σήμερα αποφάσεις των Βρυξελλών.

«Αν καταργηθεί τελικά το βέτο, να μην αποκλείουμε τίποτε για το μέλλον. Είναι καταδικαστέα μια τέτοια κίνηση της κυβέρνησης και ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ