Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικάζονται σήμερα οι γεωτεχνικοί

Ανακοίνωση - καταγγελία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, θα οδηγηθεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), μετά από προσφυγή του υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, για να κηρυχτεί η απεργία τους «παράνομη» και «καταχρηστική». Η δίκη έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι. Την παραπάνω απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί να φαλκιδεύσει το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Στην ανακοίνωση της Συσπείρωσης σημειώνεται:

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» καταδικάζει την πάγια τακτική της κυβέρνησης, να καταφεύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχτούν οι απεργίες παράνομες και καταχρηστικές.

Το τελευταίο κρούσμα συνέβη με την απεργία των Γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων το δικαίωμα στην απεργία αμφισβητεί έμπρακτα η κυβέρνηση.

Σημειώνουμε ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία έχει ουσιαστικά φαλκιδευτεί, αφού το σύνολο σχεδόν των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, ενώ συχνά οι απεργοί αντιμετωπίζονται με τον αντισυνταγματικό θεσμό της πολιτικής επιστράτευσης, με την αστυνομική βία και όχι λίγες φορές δικάζονται και καταδικάζονται.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τον ελληνικό λαό να υπερασπιστεί αγωνιστικά και μαχητικά τις κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η ΠΟΓΕΔΥ

Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και την κυβέρνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «με απαράδεκτη τακτική ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων, οι οποίοι ασκώντας νόμιμα το συνταγματικό τους δικαίωμα απεργούν για τα δίκαια οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους». Και όλα αυτά, όπως καταγγέλλει η ΠΟΓΕΔΥ, «χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους παρά μόνο ανακοίνωση μέσω της τηλεόρασης». Οι γεωτεχνικοί δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν όλες τις μορφές πάλης που τους παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι για να υπερασπίσουν τα δίκαια αιτήματά τους και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας σε δύο 48ωρες απεργίες το Σαββατοκύριακο 4 - 5 Οκτώβρη και τη Δευτέρα και την Τρίτη, 6 - 7 Οκτώβρη. Παράλληλα, τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τοπικές συγκεντρώσεις γεωτεχνικών σε κάθε νομό και την Τρίτη 7 Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Γεωργίας, στις 11.30 το πρωί. Την αποχή από τα καθήκοντά τους συνεχίζουν από την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, ενώ στις 11 και 12 Οκτώβρη προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία.

Εντολή εκτέλεσης καθηκόντων

Επίσης, εντολή εκτέλεσης καθηκόντων απέστειλε προσωπικά σε όλους τους γεωτεχνικούς και κτηνιάτρους του νομού Χαλκιδικής, που συνεχίζουν την απεργία διαρκείας, ο νομάρχης, Αργύρης Λαφαζάνης. Τους απειλεί ότι σε περίπτωση που αρνηθούν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους δικαιούται να τους παραπέμψει σε πειθαρχικό έλεγχο. Ο νομάρχης Χαλκιδικής υποστήριξε πως από την απεργία διαρκείας των γεωτεχνικών και κτηνιάτρων του Δημοσίου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά και πως θα πρέπει να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

  • Σε 48ωρες απεργίες στις 9 - 10 και στις 13 - 14 Οκτώβρη προχωρούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τοπογράφων υπουργείου Γεωργίας. Επίσης, νέα τριήμερη απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 15, 16 και 17 Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση επίλυση των θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων.
Προκαλούν οι εμποροβιομήχανοι

Την ενεργοποίηση απεργοσπαστικού μηχανισμού, που θα στηρίζεται σε παράνομες ενέργειες, ζητάει απροκάλυπτα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) από την κυβέρνηση. Στο όνομα της διασφάλισης των κερδών και της προστασίας των συναλλαγών των εισαγωγέων και εξαγωγέων, αξιώνει, μέχρι τη λήξη της απεργία, να δοθεί εντολή, ώστε να εκτελωνίζονται τα εμπορεύματα χωρίς υπογραφή γεωτεχνικών. Για να ενισχύσει το επιχείρημά του και να πείσει την κυβέρνηση να παρακάμψει τον κλάδο, που βρίσκεται σε απεργία, επικαλείται προηγούμενη εφαρμογή της πρακτικής αυτής και ισχυρίζεται ότι η υπογραφή των γεωτεχνικών είναι «τελείως τυπική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ