Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Τα «ελλείμματα» στις πλάτες των λαϊκών εισοδημάτων

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Την ερχόμενη Δευτέρα καταθέτουν το «προσχέδιο» στη Βουλή

Τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς ήταν το κύριο αντικείμενο πολύωρης σύσκεψης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό μέχρι αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Το λεγόμενο «προσχέδιο» προϋπολογισμού που θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα θα κινείται στην πεπατημένη της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας. Σήμερα επίσης θα υπάρξουν και οι σχετικές επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, στην κατεύθυνση εξιδανίκευσης της κατάστασης, των «υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ», τον οποίο προσδιορίζουν πάνω από 4% κλπ. Οι διαδόσεις κάνουν λόγο για αύξηση των εσόδων της τάξης του 6% και των δαπανών (διάβαζε κυρίως για τοκοχρεολύσια) κατά 7%. Είναι φανερό ότι τα λεγόμενα ελλείμματα θα φτάσουν σε ιδιαίτερα μεγάλο ύψος και το 2004 (οι διαδόσεις κάνουν λόγο για 1,2% του ΑΕΠ). Το ζήτημα βέβαια δε βρίσκεται στα ποσοστά, αλλά στο γεγονός ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΝΔ θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τη διαμορφούμενη κατάσταση, για την οποία έχουν την αποκλειστική ευθύνη, σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.

Για τη Δευτέρα 30 του Σεπτέμβρη ήταν προγραμματισμένη η προθεσμία για την ανακοίνωση των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2003. Μέχρι και χτες τα στοιχεία αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη έτοιμα από τις υπηρεσίες, δεν είχαν δημοσιοποιηθεί εν αναμονή της τελικής... «έγκρισής» τους από τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Καταλαβαίνουμε βέβαια τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, εν αναμονή μάλιστα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2004. Οι απανωτές φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο έχουν στερήσει σημαντικά φορολογικά έσοδα. Μαζί με τα ποσά για τοκοχρεολύσια που πληρώνονται στους μεγαλορεντιέρηδες - δανειστές του ελληνικού Δημοσίου έχουν οδηγήσει σε αύξηση των «ελλειμμάτων». Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι το απτό αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Οχι του τρόπου «διαχείρισης» όπως αφήνει να εννοηθεί η ηγεσία της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ