Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Στίγμα» η πολιτική διάλυσης

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων του ΚΚΕ, με αφορμή τα προγράμματα μετασχηματισμού, που προωθούνται στο όνομα, δήθεν, της αποασυλοποίησης

Κάλεσμα προς τους κατοίκους και φορείς της Ανατολικής Αττικής, να κάνουν υπόθεσή τους την υπεράσπιση του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) και συνολικότερα του δημόσιου συστήματος Ψυχικής Υγείας, που πλήττεται βάναυσα απ' την πολιτική της κυβέρνησης, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων του ΚΚΕ.

Η Επιτροπή, με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Αποϊδρυματισμός, μετασχηματισμός ΠΝΑ και υπηρεσίες Υγείας στην Ανατολική Αττική», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτέμβρη 2003 στη Ν. Μάκρη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ΠΝΑ, με την τεράστια εμπειρία στη φροντίδα των παιδιών με ψυχικά προβλήματα, αυτισμό και νοητική υστέρηση. Τονίζει ότι «το πρόγραμμα "Ψυχαργώς" για την αποασυλοποίηση δήθεν ορισμένων πασχόντων χρησιμοποιείται σαν όχημα για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Ψυχικής Υγείας».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το ενδιαφέρον που δείχνουν το τελευταίο διάστημα παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην περιοχή και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μέλλον του ΠΝΑ είναι υποκριτικό, αφού επί της ουσίας συμφωνούν στο κλείσιμό του και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική για τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Αχτιδική Επιτροπή επισημαίνει ότι βάζουν ψεύτικα διλήμματα και κολλάνε το «στίγμα» του δογματικού σε όποιον αποκαλύπτει το ρόλο προγραμμάτων, όπως το «Ψυχαργώς», όσους ξεσκεπάζουν το ρόλο των δήθεν μη κυβερνητικών οργανώσεων, την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, όσους αποκαλύπτουν ότι στόχος τους μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι και τα 420 στρέμματα του ΠΝΑ.

«Αυτοί που σήμερα εποφθαλμιούν τα δισεκατομμύρια που διατίθενται για την αποασυλοποίηση στη χώρα μας και προωθούν προγράμματα διάλυσης της ψυχικής υγείας δε λένε ότι το κράτος, ουσιαστικά, εγκαταλείπει την ευθύνη του για τους ψυχικά πάσχοντες με τις δήθεν αποκεντρωμένες μονάδες που περνάνε στους Δήμους και η χρηματοδότησή τους έχει αρχή και τέλος. Οτι μέχρι σήμερα με την αποκέντρωσή τους τα βαριά περιστατικά έχουν μπλοκάρει τις κεντρικές μονάδες, με αποτέλεσμα τα ελαφρά περιστατικά να στέλνονται πεσκέσι στις ιδιωτικές κλινικές, που από το 1999 αυξάνονται συνεχώς», επισημαίνει η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι κάτοικοι της περιοχής, τονίζει, τίποτα το ουσιαστικό δεν μπορούν να περιμένουν από ημερίδες και δηλώσεις παραγόντων, που υποκινούνται από τους εντολοδόχους τους στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Ετσι, καλεί τους εργαζόμενους και φορείς να παλέψουν για δημόσια δωρεάν Υγεία, συνταξιοδότηση με κατάργηση του ιδιωτικού τομέα. Για:

  • Ανάπτυξη του ΠΝΑ σε δημόσιο κέντρο υψηλής ποιότητας για το παιδί με ψυχονοητικές παθήσεις, σαν κέντρο έρευνας για τα παιδιατρικά ζητήματα, σαν «πιλότο» για τις υπάρχουσες αποκεντρωμένες μονάδες και νοσοκομεία.
  • Για την πραγματική αποασυλοποίηση με ευθύνη χρηματοδότησης και έλεγχο μόνο από το κράτος.
  • Για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των εξωτερικών ιατρείων του ΠΝΑ, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, μέχρι την κατασκευή και λειτουργία γενικού νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής στο χώρο του ΠΝΑ.
Αύριο η περιοδεία

Αντιπροσωπεία της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Υγείας της ΚΕ, με επικεφαλής βουλευτή του Κόμματος, θα επισκεφθεί αύριο το ΠΝΑ, ώρα 9 π.μ.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή και τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του ΠΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ