Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο εμπαιγμός συνεχίζεται
  • Από τα 70 δισ. δραχμές που είχαν δεσμευτεί από υπουργείο και Νομαρχία έχουν διατεθεί μόνο 7 δισ.
  • Λείπουν τουλάχιστον 1.480 σχολικές αίθουσες

Στο δικομματικό παιχνίδι των εντυπώσεων και των εκλογικών σκοπιμοτήτων εντάχτηκε και το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο νομός Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια σύσκεψης για τη σχολική στέγη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας.

Η κυβέρνηση επί χρόνια υπόσχεται αλλά δε δίνει χρήματα, διότι θέλει να διαχειριστεί η ίδια τα χρήματα και μέσω του ΟΣΚ να τα διοχετεύσει σε «δικούς» της δήμους. Η διοίκηση της Νομαρχίας αντιπολιτεύεται φραστικά και το πρόβλημα παραμένει να ταλαιπωρεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στον αντίποδα, σε συντονισμένο αγώνα κάλεσε τις λαϊκές δυνάμεις ο Μ. Σπυριδάκης, σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Συνεχίζεται η «κολοκυθιά»
για τις ευθύνες

Από το 2000 το υπουργείο Παιδείας και η Νομαρχία αναγκάστηκαν να δεσμευτούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με προοπτική εξαετίας και χρηματοδότηση 70 δισ. δρχ. και ενώ βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο έχουν διατεθεί μόλις 7 δισ. δραχμές. Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας χρειάζονται 1.480 αίθουσες διδασκαλίας και στα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος δημοπρατήθηκαν μόλις έξι έργα σχολικής στέγης. Οι σύλλογοι γονέων υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας για τις διπλοβάρδιες, τα σχολεία από αμίαντο, τις απαράδεκτες αίθουσες, τους μικρούς αύλειους χώρους και τα καταπιεστικά ωράρια.

Το χώρο του δικομματικού «καυγά» και της «κολοκυθιάς» άνοιξε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης που «διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του» κατήγγειλε την κυβέρνηση για την ελλιπή χρηματοδότηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Μ. Μπαλτάς, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων, υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δε διαθέτουν την τεχνογνωσία και το προσωπικό για να σηκώσουν το βάρος των έργων.

Αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην νομάρχη Κ. Παπαδόπουλου (ΠΑΣΟΚ) που είχε κατηγορηθεί παλιότερα για την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων: «Το '98 με το πρόσχημα της ενοποίησης του διπλού δικτύου χρηματοδότησης (εθνικοί πόροι - κοινοτική χρηματοδότηση) τα κονδύλια μειώθηκαν στο μισό, γιατί έπαψε η χρηματοδότηση μέσω εθνικών πόρων. Με ευθύνη της η κυβέρνηση μπλοκάρει και τα κοινοτικά προγράμματα και αποδίδει την ευθύνη στη Νομαρχία. Απαλλοτριώσεις οικοπέδων για σχολεία δεν έγιναν και δε θα γίνουν, γιατί τα κοινοτικά κονδύλια δεν μπορούν να διατεθούν για αυτό το σκοπό και αφού τα χρήματα από εθνικούς πόρους δεν υπάρχουν, τα οικόπεδα θα χαθούν!», είπε.

Ανάγκη δυναμικής
λαϊκής παρέμβασης

Από την πλευρά του ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Μ. Σπυριδάκης επισήμανε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διατηρήσει την αποκλειστική ευθύνη για την εκπόνηση του προγράμματος σχολικής στέγης με γενναία χρηματοδότηση χωρίς φτηνούς ελιγμούς από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. «Η άρνηση των κυβερνήσεων να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η νέα διοίκηση της νομαρχίας δεν μπορεί να εξασφαλίσει άλλοθι μέσα από τις καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης. Θα κριθεί, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά, από την ικανότητα να συνεγείρει, να συσπειρώσει όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς αλλά και ευρύτερα το λαό της Θεσσαλονίκης στην αγωνιστική διεκδίκηση και τη λύση του προβλήματος», πρόσθεσε. Και κατέληξε καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κοινό μέτωπο αγώνα για μια Παιδεία σύμφωνα με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες τόσο σε ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και περιεχομένου σπουδών, που θα επιβληθεί σε ρήξη με τις αντιλαϊκές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ