Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Το δάσος υπεράνω του οικιστικού προβλήματος

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό και το άρθρο 64 του νόμου 998/1979 που με το πρόσχημα της ρητινοκαλλιέργειας άναβε το «πράσινο φως» στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Μια σαφή προειδοποίηση πως δε θα περάσουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αντιδασικές μεθοδεύσεις που δρομολογεί η Κυβέρνηση ενόψει και των εκλογών, αποτελούν δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ εμμένει στη νομολογία που χάραξε τα τελευταία χρόνια και με δύο αποφάσεις της (2855 και 2856/2003) έκρινε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα απαγορεύεται η οικοπεδοποίηση ιδιωτικών και δημοσίων δασών. Επίσης, με τις ίδιες αποφάσεις το ΣτΕ βάζει φραγμό στην τακτική παραχωρήσεων δασικών εκτάσεων σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς υπό το πρόσχημα της ρητινοκαλλιέργειας, καθώς έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 64 του νόμου 998/79.

Με τις σημαντικές αποφάσεις του το ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του οικιστικού προβλήματος - κάτι που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και στο πρόσφατο παρελθόν η ΝΔ με τον τότε υπουργό Χρ. Κατσιγιάννη - για να μειώνονται τα δάση.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επισημαίνει ότι από τις διατάξεις των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος προκύπτει ότι «η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημοσίων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα». Στην ίδια απόφαση η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ότι η οικιστική αξιοποίηση «δε συνιστά λόγο υπέρμετρου δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολόγησε τη μεταβολή του δάσους».

Επίσης, το δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό το άρθρο 64 του νόμου 998/1979 που έδινε τη δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να «βάζουν χέρι» στα δάση, με το πρόσχημα της ρητινοκαλλιέργειας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 998/1979 προβλέπεται η παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα και χωρίς όρους ρητινευόμενων δασών σε ιδιώτες ή οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ενώ με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας μπορεί να παραχωρηθεί σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς δασική έκταση κατά πλήρη κυριότητα, χωρίς τον όρο της ρητινοσυλλογής!

Το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι η αναγνώριση της παραχώρησης δάσους κατά πλήρη κυριότητα, χωρίς τον όρο της ρητινοσυλλογής έχει ως συνέπεια «τη δυνατότητα επέμβασης με αλλαγή της μορφής και της χρήσης» του δάσους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΣτΕ, με την παραπάνω διάταξη του νόμου 998/1979 παρέχεται «η δυνατότητα οικιστικής αξιοποίησης ιδιωτικών και δημοσίων δασών από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ήτοι οικοπεδοποιήσεως αυτών και διανομής των οικοπέδων που θα προκύψουν στα μέλη των συνεταιρισμών».

Η υπόθεση αφορούσε οικοδομικούς συνεταιρισμούς των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και δημοσίων υπαλλήλων (παλαιών πολεμιστών και εφέδρων) για δασική έκταση στο Λουτράκι Κορινθίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ