Κυριακή 2 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Ποιοι προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Εκρηξη φωτιάς την περασμένη βδομάδα στα διυλιστήρια της Shell, στην Κολωνία στη Γερμανία

Associated Press

Εκρηξη φωτιάς την περασμένη βδομάδα στα διυλιστήρια της Shell, στην Κολωνία στη Γερμανία
Η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» της οικονομίας και η κατάργηση των φραγμών στη μετακίνηση και επέκταση του κεφαλαίου έχει ανοίξει το δρόμο στην κυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών όλων των ειδών. Παρ' όλα αυτά, η βιομηχανική δραστηριότητα που παραμένει στην πρώτη θέση της κλίμακας δεν είναι άλλη από αυτήν των πετρελαϊκών εταιριών. Το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε παγκόσμιο επίπεδο, προέρχεται από τη δραστηριότητα - εξόρυξη, μεταφορά, διύλιση και διανομή- 122 πετρελαϊκών εταιριών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σε έρευνα της οργάνωσης «Διεθνής Φυσικός Πλούτος και Κέντρο Δράσης», οι πέντε κύριοι υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι άλλες από τις πολλές γνωστές σε όλους μας πετρελαϊκές πολυεθνικές Exxon Mobil, BP Amoco, Shell, Chevron, Texaco, των οποίων, μόνο, η παραγωγή πετρελαίου ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πολλοί, ίσως, σπεύσουν να τονίσουν ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες φέρουν και αυτές μεγάλη ευθύνη για την επιβάρυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Και αυτή η παρατήρηση, όμως, είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Είναι γεγονός ότι η κρατική εταιρία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας - Aramco -, παραδείγματος χάριν, φέρει την ευθύνη για το 7% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Θα ήταν, όμως, τουλάχιστον αφελές να μην αναφέρει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία του σαουδαραβικού πετρελαίου διυλίζεται και διανέμεται (δραστηριότητες, που συμβάλλουν, επίσης, τα μέγιστα στη δυσμενή αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος) στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία από τις Exxon Mobil, Chevron και Texaco.

Για να γίνει κατανοητή η επίρριψη των συγκεκριμένων ευθυνών: Η BP Amoco, μετά από τη συγχώνευσή της με την Arco, ελέγχει το 59% της διύλισης και της πώλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ και το 28% της διύλισης στην Ευρώπης, οπότε φέρει και το αντίστοιχο ποσοστό ευθύνης για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα σε αυτές τις περιοχές. Αντιστοίχως, η Texaco διαθέτει 3.200 σταθμούς βενζίνης στη Βραζιλία και η, συγχωνευμένη, Exxon Mobil ελέγχει το 22% της αγοράς βενζίνης στις ΗΠΑ, ενώ η BP Amoco το 16% στην Ευρώπη. Μπορεί, ακόμη και σήμερα, το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου να ελέγχεται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και το Μεξικό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης της εξόρυξης, της μετακίνησης, της διύλισης και της διανομής του περνά από τα πλοκάμια των προαναφερόμενων πετρελαϊκών πολυεθνικών.

Με άλλα λόγια, το σύνολο των δραστηριοτήτων της Shell ευθύνεται για εκπομπή μεγαλύτερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι οι περισσότερες χώρες του κόσμου μαζί, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Γαλλίας, της Αυστραλίας και της Ισπανίας. Η BP Amoco εκπέμπει μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου από ό,τι το σύνολο των δραστηριοτήτων της Βρετανίας, ενώ η Exxon Mobil ευθύνεται για εκπομπές διοξειδίου μεγαλύτερες του 80% του συνόλου των ανάλογων ρύπων από όλη την αφρικανική ήπειρο ή τη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ