Κυριακή 2 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα έρευνα και νομικά μέτρα κατά του «Echelon» ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έκρινε αναγκαία η πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να κρύψει την αγανάκτησή της, για το ζήτημα του ηλεκτρονικού κατασκοπευτικού συστήματος «Echelon», στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ανεπαρκής χαρακτηρίστηκε, από τους περισσότερους ευρωβουλευτές, η έκθεση, που παρουσίασε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου η πορτογαλική προεδρία, με βάση τις σχετικές αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ερκι Λιικάνεν, επιτρόπου αρμοδίου για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο Ε. Λιικάνεν προσπάθησε, ανεπιτυχώς όπως αποδείχτηκε, να πείσει την ολομέλεια ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποδείξεις επιχειρηματικής και βιομηχανικής κατασκοπίας μέσω του «Echelon» σε βάρος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει ότι κάποια εταιρία επωφελήθηκε ή, αντίθετα, καταστράφηκε εξαιτίας της κατασκοπίας αυτής.

Παρά τις επίσημες αρνητικές απαντήσεις που δόθηκαν, τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και από τη βρετανική κυβέρνηση, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι οι μυστικές τους υπηρεσίες ουδέποτε ασχολήθηκαν με βιομηχανική κατασκοπία σε βάρος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των 626 ευρωβουλευτών τόνισαν ότι, μέσα στον Απρίλη, θα ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης και εμβάθυνσης της έρευνας, προκειμένου να ληφθούν και νομικά μέτρα σε βάρος των κυβερνήσεων των 5 προαναφερόμενων χωρών.

Το θέμα πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρωβουλή μετά από έκθεση του 1998, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαιτίας του «Echelon». Το ζήτημα ανακινήθηκε, τον περασμένο μήνα, από τον Βρετανό ερευνητή - δημοσιογράφο Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος, με αναφορά πλήρη στοιχείων που κατέθεσε, καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά του «Echelon». Το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, κέντρα σε όλον τον πλανήτη, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές επικοινωνίες (ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, τηλέφωνα, φαξ) ανά ώρα, τόσο επιχειρήσεων, όσο και ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ