Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΙΚΑ
Αγρια πληρωμή για την εξαγορά της ασφάλισης

Με τους μετριότερους υπολογισμούς θα καταβάλλουν 500 ευρώ το μήνα

Υπαναχώρηση ακόμα και από τη συμφωνία που έγινε μεταξύ της κυβέρνησης και της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) στις 27.6.2004 αποτελούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ (άρθρα 24, 25, 26, 27 και 28). Πέρα από το ότι δεν κινείται στη λογική της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα πλαίσια ενός ενιαίου και δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων: Προβλέπει γιατρούς Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ) και Οικογενειακούς Γιατρούς, που θα είναι ιδιώτες γιατροί, με τους οποίους θα υπογράψει συμβάσεις το ΙΚΑ. Εκτός απ' αυτούς, θα παραμείνουν οι μόνιμοι και γιατροί με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, που δε θα πάρουν θέσεις γιατρών ΠΑΑ.

Το αντιφατικό των διατάξεων είναι ότι οι μόνιμοι, μέχρι, σήμερα, γιατροί του ΙΚΑ μπορεί να χάσουν και αυτή τη μονιμότητα σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιλέξουν θέση ΠΑΑ, καθώς θα μπουν στη διαδικασία δύο κρίσεων ανά πενταετία.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι διατάξεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών θεμάτων των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ μεταβάλλονται σε ένα άγριο χαράτσι για τους ίδιους, καθώς σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα: Θα πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ για την εξαγορά της μέχρι τώρα παροχής υπηρεσιών και 250 ευρώ για την τρέχουσα στο εξής ασφάλιση.

Το άρθρο 24 προβλέπει ότι οι γιατροί που θα υπηρετούν στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ θα είναι ΠΑΑ και ότι με αποφάσεις του διοικητή του ΙΚΑ οι μονάδες ΠΦΥ κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον ασφαλιστικό πληθυσμό, ενώ ορίζεται και ο αναγκαίος αριθμός ιατρών και οδοντιάτρων κάθε κατηγορίας.

Το άρθρο 25 αναφέρεται στους γιατρούς και τους οδοντιάτρους ΠΑΑ και μεταξύ των άλλων προβλέπει τις κρίσεις ανά πενταετία -δύο στον αριθμό- όπως και στο ΕΣΥ. Επίσης προβλέπει ότι οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές τους θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

Οι κρίσεις των γιατρών θα γίνονται από πενταμελή Συμβούλια Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΚΕΙΟΠΙΚΑ) με τα τρία μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση.

Το άρθρο 26 αναφέρεται στο λεγόμενο προσωπικό γιατρό (ΠΓ) -που αντικατέστησε τον οικογενειακό γιατρό- και θα είναι ιδιώτης γιατρός με τον οποίο θα υπογράφει σύμβαση το ΙΚΑ, το περιεχόμενο της οποίας θα καθορίζεται με απόφαση του διοικητή του Ιδρύματος.

Το άρθρο 27 αναφέρεται στα ασφαλιστικά θέματα γιατρών και, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

  • Οι ιατροί και οδοντίατροι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν προσληφθεί μέχρι την 31.12.1992, μπορούν να υπαχθούν για τον κλάδο σύνταξης και στο κοινό ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ, παραλλήλως στο ΤΣΑΥ, καταβάλλοντος οι ίδιοι το σύνολο των εισφορών κλάδου σύνταξης.
  • Η προϋπηρεσία των γιατρών της παραπάνω παραγράφου και μέχρι δέκα χρόνια κατ' ανώτερο όριο αναγνωρίζεται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης ως συντάξιμη με καταβολή από τους ίδιους του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου κλάδου κύριας σύνταξης.

Στο άρθρο 28 περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ