Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.- Δραματική είναι η κατάσταση από τις πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη σε 17 μέτωπα. Συνολικά, 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 100.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

ΡΩΜΗ.- Περίπου 500 λαθρομετανάστες, στοιβαγμένοι σε έξι σκάφη, έφθασαν το τελευταίο 24ωρο στις ακτές της νότιας Ιταλίας ή εντοπίστηκαν να πλησιάζουν στις ακτές.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.- Επί δύο ώρες παρέμεινε χθες κλειστός ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Φρανκφούρτης στη Γερμανία έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα για επικείμενη έκρηξη βόμβας. Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν άμεση, πριν διαπιστωθεί πως επρόκειτο για φάρσα.

ΑΓΚΥΡΑ.- «Εφαρμόζονται» οι «μεταρρυθμίσεις» που αξιώνει η ΕΕ για να ξεκινήσει η περιλάλητη ενταξιακή διαπραγμάτευση, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικονομικό κατεστημένο δέχεται επικρίσεις πανταχόθεν για το ότι οι «μεταρρυθμίσεις» μένουν στα χαρτιά.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ.- Διπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε 200 δισ. δολάρια, από 100 δισ. δολάρια εφέτος, θα επιδιώξει την επόμενη δεκαετία η κυβέρνηση της Κίνας, δήλωσε χθες, επισκεπτόμενος τις Βρυξέλλες, ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Βέι Τζιανγκούο.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Πάνω από 1.000 είναι οι νεκροί στο Νεπάλ τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την επανέναρξη του Εμφυλίου. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στη δράση των δυνάμεων ασφαλείας, κατά την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Informal Sector Service Centre (Insec).

ΣΟΦΙΑ.- Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Σόφιας και Βρυξελλών, σχετικά με την προθεσμία κλεισίματος των επίμαχων αντιδραστήρων «3» και «4» στο βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει να τηρηθεί η συμφωνία για το κλείσιμό τους το 2006, ενώ η Βουλγαρία ελπίζει να διαπραγματευτεί εκ νέου το θέμα, έγινε γνωστό μετά τη σημερινή συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Ενέργειας, Μίλκο Κοβάτσεφ, με την αρμόδια Ευρωπαία αξιωματούχο Τζούντιτ Μέλιν.

ΜΟΣΧΑ.- Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε ρωσικό ορυχείο της Απω Ανατολής, καθώς ένας από τους τραυματίες εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Ενοπλοι της φονικής οργάνωσης «Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου» σκότωσαν 18 αμάχους και απήγαγαν αδιευκρίνιστο αριθμό άλλων, κατά τη διάρκεια επίθεσης στο χωριό Απάλα της βόρειας Ουγκάντας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χτες στη νέα αντικυβερνητική διαδήλωση πλήθους Σέρβων εργαζομένων στο Βελιγράδι. Αστυνομικοί τραυμάτισαν αρκετούς διαδηλωτές, επειδή επιχείρησαν να διαδηλώσουν έξω από το σερβικό Κοινοβούλιο, όπου συζητείται η μαραθώνια πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζίβκοβιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Υποσχέσεις για τη χορήγηση 15,7 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί στη βοσνιακή πρωτεύουσα δικαστήριο, που θα διαδεχτεί (μετά το 2008) το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία έδωσαν χτες αντιπρόσωποι 30 χωρών.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Η Γερουσία της Αυστραλίας απέρριψε χτες την πρόταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, για τη μετοχοποίηση του 50,1% του εθνικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ΤΕΛΣΤΡΑ. Η κυβέρνηση ήλπιζε πως η μετοχοποίηση θα έφερνε έσοδα 30 δισ. δολαρίων Αυστραλίας και πως έτσι θα μηδενίζονταν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ