Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Η κατοχή επιδεινώνει την υγεία του λαού

Οι νεκροί φτάνουν κοντά στις 55.000 από το Μάρτη που άρχισαν οι βομβαρδισμοί, ενώ η παρουσία των ιμπεριαλιστών συμμάχων καταστρέφει την υγεία του πληθυσμού και συντελεί στην εξάπλωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Μια φωτογραφία που δε χρειάζεται λόγια
Μια φωτογραφία που δε χρειάζεται λόγια
Απίστευτες εικόνες για τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού που δεν αντέχει κανείς να τις δει και τρομακτικά στοιχεία για το μακελειό των Αμερικάνων και των Αγγλων ιμπεριαλιστών σε βάρος του λαού του Ιράκ, συνέλεξε ο αγγλικός κλάδος της διεθνούς οργάνωσης της International Physicians for the Prevention of Nuclear War (MEDACT). Εκτός απ' τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του ιρακινού λαού - που είχε υποστεί καίριο πλήγμα απ' τον πόλεμο του 1991 - υπάρχουν δραματικές διαπιστώσεις για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Τα στοιχεία παραχώρησε στο «Ρ» το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης - η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ΠΙΕΠΠΠΒΑ) και αποκαλύπτουν τον εξανδραποδισμό, στην κυριολεξία, του ιρακινού λαού.

Απ' τις 20.3.2003 - οπότε άρχισαν οι βομβαρδισμοί - μέχρι τον Οκτώβρη του 2003 οι σκοτωμένοι μπορεί να φτάνουν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις τους 55.000 ανθρώπους. Συγκεκριμένα, άμεσα κατά την εισβολή εκτιμώνται από 7.800 - 9.600 οι θάνατοι των αμάχων και 394 των στρατιωτών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Οι θάνατοι των ιρακινών στρατιωτών υπολογίζονται κατά προσέγγιση στους 45.000 (λόγω του ότι δεν υπάρχουν γι' αυτούς επίσημα αρχεία).

Μάνα με το παραμορφωμένο παιδί της
Μάνα με το παραμορφωμένο παιδί της
Επιπροσθέτως χιλιάδες άνθρωποι, στρατιώτες και άμαχοι τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηροι, χωρίς να υπολογίζονται τα ψυχιατρικά προβλήματα.

Εμμεσα, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, έχουν πληγεί δεκάδες χιλιάδες άτομα. Ο ακριβής αριθμός, όπως σημειώνει, ποτέ δε θα γίνει γνωστός επειδή στο Ιράκ δεν υπάρχουν αρχεία, δε λειτουργούν σωστά τα νοσοκομεία, ενώ ούτε διεθνώς υπάρχει συλλογικό σύστημα αξιολόγησης των επιπτώσεων ενός πολέμου.

Η έρευνα επικεντρώνει στις επιπτώσεις στην υγεία από την ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό, τη φτώχεια και τις κακές υγειονομικές συνθήκες, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη διάβρωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας. Η υγεία του ιρακινού λαού είναι πολύ σε πολύ χειρότερο επίπεδο τώρα από ότι ήταν πριν τον πόλεμο λόγω του εμπάργκο.

Νέος εφιάλτης

Η νέα εφιαλτική κατάσταση μπορεί να γίνει ελαφρώς αντιληπτή αν συγκριθεί με την πριν το νέο πόλεμο κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί μετά τους βομβαρδισμούς του 1991.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, όπως παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (3.2.2003) ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει από τις επιπτώσεις της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) και του εμπάργκο (από λιμούς και γαστρεντερίτιδες, λόγω μη χλωρίωσης του ύδατος, αφού το χλώριο ήταν ανάμεσα στις ουσίες που έχουν απαγορευτεί, επειδή μπορεί με αυτό κάποιος να κατασκευάσει χημικά όπλα). Η παιδική θνησιμότητα στο Ιράκ (ανά 1.000 γεννήσεις) από 38 που ήταν το 1989 ανέβηκε σε 131 το 1999 (αύξηση 345%), ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι τον Οκτώβρη του 1999 πέθαναν λόγω του εμπάργκο 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 750.000 ήταν παιδιά.

Λόγω των προηγούμενων βομβαρδισμών του 1991 με απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπως φανερώνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ που παρουσιάστηκαν στην ίδια εκδήλωση, η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου φθάνει στο 700%, των λευχαιμιών στο 10%, οι τερατογενέσεις το 5%, ενώ εμφανίστηκαν πολλές καινοφανείς νόσοι.

Επεκτείνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον τεκμηριώνονται, σημειώνει η MEDACT.

Η εκτεταμένη ρύπανση του εδάφους, των ποταμών και της θάλασσας και της ατμόσφαιρας είναι τόσο σημαντική ώστε να επεκτείνεται και σε γειτονικές χώρες. Οι πυρκαγιές των πετρελαιοπηγών προκάλεσαν πετρελαιοκηλίδες και τοξικά νέφη. Οι μετακινήσεις των στρατευμάτων κατέστρεψαν την ευαίσθητη οικολογία της ερήμου. Υπολείμματα ναρκών, βομβών διασποράς και ραδιενεργές οβίδες συνεχίζουν να ακρωτηριάζουν και να μολύνουν αμάχους, ενώ η καταστροφή στην υποδομή της χώρας δεν αποκαθίσταται.

Παρά την ανάγκη για άμεσο καθαρισμό του εδάφους του Ιράκ από το απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιήθηκε στους πρόσφατους βομβαρδισμούς, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση. Στο συνεχιζόμενο χάος, όπου οι αδιάλειπτες πράξεις βίας και η έλλειψη νερού, τροφής, ηλεκτρισμού και ιατρικών εφοδίων είναι καθημερινή πραγματικότητα για τον κατεχόμενο λαό του Ιράκ, η συνεχιζόμενη έκθεση των κατοίκων στη ραδιενεργό μόλυνση υποβαθμίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με το BBC «οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να απομακρύνουν τη ραδιενεργό σκόνη από το Ιράκ επειδή ισχυρίζονται ότι δεν έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία».

Στη Βρετανία η οργάνωση CADU προκάλεσε σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ν' απαντήσει ότι «1,92 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ από τις βρετανικές δυνάμεις στις πρόσφατες εχθροπραξίες». Σε ερώτηση σχετικά με το ποσόν που απαιτείται για τον καθαρισμό του εδάφους, ο λόρδος Μπατς απάντησε ότι τα βρετανικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί σαν δύναμη πολιτικής ευθύνης (!) και ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα για τον καθαρισμό του Ιράκ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει ούτε πόσα όπλα DU χρησιμοποίησαν ούτε και τις τοποθεσίες.

Στον πληθυσμό του Ιράκ εμφανίστηκε σοβαρή ραδιενεργός ρύπανση στη Tuwaitha (πυρηνικός αντιδραστήρας κοντά στη Βαγδάτη). Εκεί κλάπηκαν βαρέλια που περιείχαν ουράνιο, τα οποία, αφού αδειάστηκαν, πουλήθηκαν σε κατοικίες για φύλαξη νερού και τροφίμων, με αποτέλεσμα τρομακτικά επίπεδα ραδιενέργειας ν' ανιχνεύονται τώρα στην περιοχή.

Καταπέλτης κι από την Ουάσιγκτον

Τα νέα στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν την έρευνα της ανεξάρτητης υπηρεσίας «Σχέδιο για τις εναλλακτικές άμυνες» με συντάκτη τον Καρλ Κονέτα, που ανακοινώθηκε στα μέσα της περασμένης βδομάδας (28.10.2003) στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, 13.000 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 4.300 είναι πολίτες, βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου με τις ΗΠΑ, στις μεγάλες μάχες που έγιναν μεταξύ 19 και 30 Απριλίου 2003. Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται στα αμερικανικά στοιχεία για τις μάχες, τις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις από τα πεδία των μαχών, και τις έρευνες των ιρακινών νοσοκομείων.

Το Πεντάγωνο, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, αρνείται να δημοσιεύσει στοιχεία για τον αριθμό των Ιρακινών νεκρών στον πόλεμο, όπως είχε πράξει και για τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Η έρευνα τονίζει πως ο αριθμός των Ιρακινών που έχασαν τη ζωή τους εκτός των μαχών είναι επίσης αυξημένος, μάλιστα πολύ μεγαλύτερος από εκείνον του 1991.

«Από την ιρακινή πλευρά, μία ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, αποδεικνύει πως περίπου 11.000 - 15.000 Ιρακινοί, μαχητές ή μη, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μεγάλων επιχειρήσεων», οι οποίες έληξαν επίσημα την 1.5.2003, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα εκτιμά πως οι Ιρακινοί πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του πολέμου του 1991 ήσαν 3.500, ενώ στους 20.000 - 26.000 ανέρχεται ο αριθμός των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον ίδιο πόλεμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τους βομβαρδισμούς το 1991 σκοτώθηκαν 3.500 - 5.000 πολίτες και 100.000 - 120.000 Ιρακινοί στρατιώτες.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ