Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εθνικό Κτηματολόγιο τέλος...

Τη θανατική καταδίκη του Εθνικού Κτηματολογίου, υπογράφουν ουσιαστικά κυβέρνηση και ΝΔ, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν και με την οποία αποσύρεται το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα με εμβαδόν μέχρι 30 στρέμματα, τα οποία με τον τρόπο αυτό περνούν οριστικά και δωρεάν στα χέρια των καταπατητών.

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, σύμφωνα με την οποία πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της κερδοσκοπίας και της ψηφοθηρίας χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασικών και άλλων εκτάσεων, που εφαρμόζεται στο όνομα δήθεν της γρήγορης σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Το ότι είναι απλώς πρόσχημα το ομολόγησε ουσιαστικά χτες στη Βουλή η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, όταν παραδέχτηκε ότι με τη διάταξη του νόμου 3127, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη και με τον οποίο χαρίστηκαν οι δημόσιες εκτάσεις εντός σχεδίου στους καταπατητές, δημιούργησαν τετράμηνη (πρόσθετη, ασφαλώς) καθυστέρηση στη διαδικασία κτηματογράφησης, ενώ πρόσθεσε ότι η εκδίκαση των ενστάσεων για την κατοχύρωση των δημόσιων αυτών κτημάτων στους καταπατητές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στο σύνολο των μελετών του Εθνικού Κτηματολογίου.

Επίσης, σύμφωνα με την ομολογία της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ η ρύθμιση αυτή δεν έλυσε ακόμη το πρόβλημα της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ, που είχε σταματήσει μετά την αποκάλυψη των διάφορων ατασθαλιών και επειδή το έργο σημείωνε σημαντικές καθυστερήσεις, παρά τα κονδύλια που είχαν διατεθεί.

Γεγονός είναι, λοιπόν, ότι αν τελικά ισχύσει η διάταξη παραχώρησης των δημόσιων εκτάσεων και εκτός σχεδίου στους καταπατητές (σ.σ. το μόνο που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικομματική επιτροπή είναι να μην αποσυρθεί το τεκμήριο κυριότητας από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την Εκκλησιαστική Περιουσία), τότε η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου ουσιαστικά και τυπικά αυτοκαταργείται. Το Εθνικό Κτηματολόγιο δικαιώνει τους καταπατητές και μετατρέπεται σε Εθνικό... Καταπατολόγιο!

Αναιρείται, δηλαδή, ένας από τους βασικούς του στόχους που ήταν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, η αποκάλυψη της δημόσιας περιουσίας που είχε καταπατηθεί ή διεκδικούνταν από ιδιώτες και καταχώρισή της ως τέτοια. Μάλιστα, το ΤΕΕ σε μελέτη που είχε εκπονήσει υπολόγιζε ότι η καταπατημένη περιουσία του Δημοσίου ανέρχονταν σε πάνω από 1 τρισ. δρχ. σε τιμές του 1992.

Τελικά, με βάση τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις, αυτό που θα μείνει από τη σύνταξη του υποτιθέμενου Εθνικού Κτηματολογίου θα είναι ο «τζίρος» των μελετών, η αντικατάσταση των υποθηκοφυλακείων από τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα «τσουχτερά» τέλη Κτηματολογίου, που θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αλλά και οι καταπατητές που θα έχουν επωφεληθεί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ