Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

- «Εστία»: Οράτιος «Οι Ωδές (Βιβλίο IV)» (μετάφραση, σχόλια, ερμηνεία Κωνσταντίνου Γρολλιού, περιέχεται και το πρωτότυπο. Πρόκειται για τη μόνη πλήρη έκδοση του Οράτιου στα ελληνικά. Σ' αυτό τον τόμο, τα ποιήματα του Οράτιου, εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική ποίηση και φιλοσοφία, επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό του «ελληνοκράχτη» που του έδωσε ο Παλαμάς). Αγγελος Τερζάκης «Η πριγκιπέσα Ιζαμπώ» (νέα, αναστοιχειοθετημένη έκδοση του ξεχασμένου επί 4-5 δεκαετίες, ιστορικού μυθιστορήματος, θέμα του οποίου είναι η κατάληψη του φράγκικου κάστρου της Καλαμάτας από Ελληνες και Σλάβους χωρικούς -1293- και η Ισαβέλλα η Ιζαμπώ των Βιλαρδουίνων). Παναγιώτης Κανελλόπουλος «Ημερολόγιο Κατοχής (31 Μαρτίου 1942 - 4 Ιανουαρίου 1945» (εισαγωγή Θάνος Βερεμής. Επανέκδοση των ημερολογιακών σημειώσεων του Π. Κανελλόπουλου για τις επαφές του με πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλους παράγοντες, από την ημέρα αναχώρησής του για τη Μ. Ανατολή, τις εκεί επαφές του με Ελληνες και Αγγλους πολιτικούς και στρατιωτικούς, καθώς και τις επαφές του με εκπροσώπους από ΕΑΜ, ΕΚΚΑ, ΕΔΕΣ με θέμα τη δημιουργία κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας). Ολιβιέ Ρουά «Οι αυταπάτες της 11ης Σεπτεμβρίου» (μετάφραση Νίκος Ζαρταμόπουλος, επίμετρο Σταύρος Ζουμπουλάκης. «Ο μυθιστοριογράφος Παπαδιαμάντης (συλλογή κριτικών κειμένων» (επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης - Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος. Συλλογή κριτικών για τον Παπαδιαμάντη από παλιότερους και νεότερους λογοτέχνες και μελετητές). Τσβετάν Τοντόρφ «Μνήμη του κακού - Πειρασμός του καλού (Στοχασμοί για τον αιώνα που έφυγε)» (μετάφραση: Κώστας Καστουλάρης. Ανθολογία κειμένων - στοχασμών των Β. Γκρόσμαν, Μ. Πούμπερ - Νόουμαν, Ντ. Ρουσέ, Πρ. Λέβι, Ρ. Γκαρί, Ζ. Τιγιόν).

- «Εκτός»: Χρήστος Θ. Πολυχρονίδης «Ο εκβιασμός» (μυθιστόρημα με θέμα την εκβιαστική εκπόρνευση γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη).

- «Ροδακιό»: Νίκη Μαραγκού «Γιατρός από τη Βιέννη». Αφήγηση της συγγραφέως για την πορεία του πατέρα της, ο οποίος σπούδασε και διέπρεψε ως γιατρός στη Βιέννη, αλλά λόγω του ναζισμού επέστρεψε στην πατρίδα του Κύπρο).

- Καστανιώτης: Νίκολας Γκάρναμ «Χειραφέτηση και νεωτερικότητα (Ο ρόλος των ΜΜΕ)» (επιμέλεια: Στ. Παπαθανασόπουλος - Γ. Πλειός, μετάφραση Κάτια Μεταξά, μελέτη). Εντ Μακ Μπέιν - Ιβάν Χάντερ «Γλυκιά ερωτική πόλη» (μετάφραση: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, μυθιστόρημα). Μισέλ Φεϊμπέρ «Η γυναίκα και το φάντασμα» (μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος, μυθιστόρημα). Βίκτορ Πελέβιν «Generation "Π"» (μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, μυθιστόρημα για τη ζωή των σημερινών νέων Ρώσων, που ζουν με τα «οράματα» της Πέπσι - Κόλα και των ναρκωτικών). Λία Μεγάλου - Σεφερειάδη «Εξ άλλου ο Λένιν ήτο πολύ καλής οικογενείας» (δεκαπέντε διηγήματα για την ηθική αποσύνθεση της σημερινής ελληνικής κοινωνίας).

- Πατάκης: Αριστοφάνους «Θεσμοφοριάζουσες» (μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης, εισαγωγή - σχόλια Αθανάσιος Φραγκούλης. Περιέχεται και το αρχαίο κείμενο). Μάνος Κοντολέων «Ερωτική αγωγή» (μυθιστόρημα με θέμα τον έρωτα, τις μεγάλες ιδέες, αλλά και μεγάλες διαψεύσεις του 20ού αιώνα). Τούλα Τίγκα «Τριπλή νύχτα» (μυθιστόρημα).

- «Εξάντας»: Τζορτζ Οργουελ «Το λιοντάρι και ο μονόκερος (Αγγλία και σοσιαλιστικό πνεύμα)» (μετάφραση: Χρύσα Τσαλικίδου. Δοκίμιο του γνωστού, αμφιλεγόμενου «αριστερού» αντισοβιετικού και επιβεβαιωμένα, πλέον, πράκτορα της Ιντέλιντζεν Σέρβις, για την ΕΣΣΔ πριν την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων).

- Σαββάλας: Τάκης Καρβέλης «Η γενιά του 1880» (μελέτη, στη σειρά «Στα στραυροδρόμια του νεοελληνικού λόγου», για τη λογοτεχνική γενιά του 1880 και την πρώτη μεταπαλαμική γενιά). «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης)» (εισαγωγή - επιμέλεια: Γιώργος Παπαδημητρίου).

- Μαρία Μιστριώτη «Ενθα κατεπλέομεν» - (ποίηση, «Κάκτος»).

- Γιάννης Πιερουτσάκος «Θύμησες που θέλω να ξεχνώ» (πεζοτράγουδα). «Ο πλανήτης των Μακάρων» (διήγημα), «Αστραψιές» (ποιητικά αφηγήματα).

- Χρυσάνθη Κακουλίδου «Πορεία προς το φως», «Δόξα στον πόνο», «Χωρίς πρόθεση» (ποιητικές συλλογές), «Τριάντα τρεις άνοιξες» (ποιήματα), «Στάχτη ανθρώπου» (ποιήματα).

- Κυριάκος Βαλαβάνης «Σαράντης Καραβούζης» (εικαστικό δοκίμιο, «Σύγχρονη Γνώμη»).

- Μιράντα Ιωαννίδου Βοσνάκη «Στο βιβλίο του Σύμπαντος» (ποιήματα, οράματα, στοχασμοί) («Ιωλκός»).

- Νίκος Στ. Μιχιώτης «Χρέος τιμής» (Αθήνα 2001).

- Ιγνάτιος Αλεξίου «Ματιές στην τέχνη» (εκδόσεις «Πιτσιλός»).

- Γιάννη Αθ. Μαρρέ «Αυτοβιογραφία».

- Γεώργιος Οικονόμου «Ποιήματα Αγάπης» (Α΄ και Β΄ συλλογή).

- Κων. Κ. Παπαδημητρίου «Αναζητήσεις» (ποίηση), «Ρωγμές» (ποιήματα).

- Πέτρος Μπίκος «Καθώς μεγαλώναμε» (διηγήματα, «Σύγχρονη Εποχή»), «Εντεκα παράθυρα» (διηγήματα, «Δωδώνη»).

- Γιώργος Ασ. Βακράκης «Το Χάνι της Γραβιάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-11-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-03-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-03-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-11 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2002-09-28 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ