Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
DEUTSCHE BANK
Αφού θησαύρισε είπε «αντίο» στον Λάτση
  • Αποχωρούν οι Γερμανοί από τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
  • «Ψάχνεται» τώρα η κυβέρνηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Την αποχώρησή της από τον τραπεζικό όμιλο της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ (Λάτσης) ανακοίνωσε χτες ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank, διαρρηγνύοντας έτσι την υποτιθέμενη «στρατηγική συμμαχία»- πρότυπο που ξεκίνησε στα τέλη του 1999. Από τη χτεσινή κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών προκύπτει ότι θα πωληθεί ολόκληρο το μετοχικό πακέτο που κατέχουν σήμερα οι Γερμανοί μεγαλοτραπεζίτες, που αποτελεί το 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η κίνηση γίνεται στα «πλαίσια της στρατηγικής της Deutsche Bank να αποχωρήσει από συμμετοχές σε άλλες εισηγμένες εταιρίες».

Το βέβαιο είναι ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, αφού πρώτα απέσπασε αστρονομικά ποσά ως συνεργάτης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως σύμβουλός της σε πολλές ιδιωτικοποιήσεις και ως μεγαλοδανειστής του ελληνικού δημοσίου βάζει πλώρη για ανάλογες «επενδύσεις» σε υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ντόπιων τραπεζιτών τέτοιες είναι η Πολωνία και η Τσεχία, οι οποίες από τους Γερμανούς τραπεζίτες θεωρούνται ζωτικός χώρος τους και σε αυτή τη φάση αποδίδουν πολύ ψηλότερα ποσοστά κέρδους, εφάμιλλα με αυτά που υπήρχαν στην Ελλάδα πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ. Οι Γερμανοί μεγαλοτραπεζίτες στο διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα απέσπασαν αστρονομικά ποσά για προμήθειες σε διάφορες εκδουλεύσεις που τους ανέθεταν οι κυβερνήσεις του Σημίτη (κυρίως σαν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων). Αστρονομικά ποσά απέσπασαν και ως μεγαλοδανειστές του ελληνικού δημοσίου (συμμετέχουν στους «πρωτογενείς διαπραγματευτές κρατικών ομολόγων»). Κοινό μυστικό για τους ντόπιους τραπεζίτες είναι και το γεγονός ότι, όλο αυτό το διάστημα, θησαύριζαν από δάνεια και άλλες δουλιές γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Εδώ και αρκετούς μήνες είχε γίνει γνωστή και η «λυκοφιλία» με τον Ομιλο Λάτση.

Οι κατά τα λοιπά «στρατηγικοί εταίροι» διαγκωνίζονταν μεταξύ τους για την απόσπαση μεγάλων πελατών. Σε πολλές περιπτώσεις ο καθένας δούλευε για το δικό του ξεχωριστό όφελος. Σύμφωνα με τα στελέχη του Ομίλου Λάτση, η απόφαση των Γερμανών είχε γίνει γνωστή στην κυβέρνηση από προχτές το βράδυ. Είναι προφανές ότι αυτό ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Οπως έγινε γνωστό οι Γερμανοί τραπεζίτες θα διατηρήσουν τη συμμετοχή στην EFG Properties (θυγατρική του Ομίλου Λάτση), η οποία έχει αντικείμενο τις «επενδύσεις ακινήτων» (το λεγόμενο real estate). Στη Σοφοκλέους χτες η μετοχή της «Γιούρομπανκ» υποχώρησε σε ποσοστό 7,27% με τιμή στο κλείσιμο 13,78 ευρώ. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι οι Γερμανοί αγόρασαν τις μετοχές σε τιμή κάτω από τα 10 ευρώ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Κλιμακώνονται οι διεργασίες για το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μια διαδικασία που τώρα εξετάζεται και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ. Μετά από έντονο παρασκήνιο και τις ανακοινώσεις για την αποχώρηση των Γερμανών μεγαλοτραπεζιτών, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι περνά σε φάση αναδίπλωσης. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης διαμηνύει «δεξιά και αριστερά» την πρόθεση για τη «διατήρηση του κοινωνικού ρόλου του ΤΤ» και το ενδεχόμενο «συνεργασίας» με κάποια κρατική τράπεζα. Ανάλογη τακτική μετήλθαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την Τράπεζα Αττικής, και το ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ, προκειμένου να δρομολογήσουν το ξεπούλημα, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τυχόν νέες μεθοδεύσεις. Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με όσα διαμηνύουν στους εργαζόμενους στο ΤΤ, αναμένονται για τα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Νωρίτερα χτες, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΤΤ σε συνέντευξη Τύπου επανέφερε την έντονη αντίθεση των εργαζόμενων στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Για σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ