Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Τεράστια κερδοφορία

Σε δυσθεώρητα και αυτή τη φορά ύψη εκτινάχτηκαν τα κέρδη των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ). Συγκεκριμένα, σε μια περίοδο που οι τιμές των καυσίμων ...καίνε τους καταναλωτές, τα κέρδη των ΕΛΠΕ, για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, διαμορφώθηκαν στα 252,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 117,4 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 115,4%!

Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονταν τα τεράστια κέρδη των ΕΛΠΕ, των οποίων το 25% ανήκει ήδη στον Λάτση, ο πρόεδρος του Ομίλου Γ. Μωραΐτης δήλωνε κατηγορηματικά ότι ουδείς μπορεί να ασκήσει πίεση στα ΕΛΠΕ για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής τους πολιτικής. Ανέφερε, συγκεκριμένα, πως «το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ δε σημαίνει ότι μπορεί (το Δημόσιο) να ασκήσει πιέσεις για τον έλεγχο των τιμών». Ετσι, λοιπόν, κατά τον Γ. Μωραΐτη, τα ΕΛΠΕ, που ελέγχουν σχεδόν πλήρως την ελληνική αγορά, μπορούν να δρουν ασύδοτα και να κερδοσκοπεί ο Λάτσης...

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανιζόταν ...προβληματισμένος για τις υψηλές τιμές των καυσίμων σε τρεις Περιφέρειες της χώρας, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και την Ηπειρο. Οπως είπε, στις περιφέρειες αυτές υπάρχουν ενδείξεις για εφαρμογή «εναρμονισμένης πρακτικής» από τους πρατηριούχους, και πιθανά από τις εταιρίες εμπορίας και γι' αυτό το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού... Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, αν δεν υπάρξει «συμμόρφωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ