Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΡΙΝΟΥ
Ξανά στα χέρια των πολυεθνικών

Περί «ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στο χαιρετισμό που απέστειλε στα εγκαίνια της νέας γεώτρησης στα ανοιχτά της Καλλιρράχης Θάσου, από την εταιρία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια της περιοχής, «Kavala Oil», το περασμένο Σάββατο. Από τη νέα γεώτρηση σε βάθος 3.150 μέτρων υπολογίζεται να αντληθούν από 100 έως 230 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Για τι είδους «ανάπτυξη» όμως κάνει λόγο ο κ. υπουργός, τη στιγμή που τα «Ελληνικά Πετρέλαια» ξεπουλιούνται σε ιδιώτες; Τελευταίο στη σειρά των ιδιωτικοποιήσεων ήρθε ως γνωστό το ξεπούλημα του 25% των μετοχών των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον Ομιλο Λάτση. Η ίδια όμως διαδικασία της ιδιωτικοποίησης έχει ακολουθηθεί και στην περίπτωση της «Kavala Oil». Η εταιρία αυτή ανέλαβε την εξόρυξη του πετρελαίου του Πρίνου το 1999 μετά την αποχώρηση της «Denison Energy Inc.» (ΝΤΕΝΙΣΟΝ). Στην «Kavala Oil» συμμετέχει η «Ευρωτεχνική» με 67% και ο συνεταιρισμός των εργαζόμενων με 33%.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη όμως, αναζητώντας την εξεύρεση κεφαλαίων για τη νέα γεώτρηση, η «Ευρωτεχνική» πούλησε το 89,92% των μετοχών της στην εταιρία «Regal Petroleum» (Ρίγκαλ Πετρόλιουμ) με έδρα το Λονδίνο, ο κύριος μέτοχος της οποίας είναι ο Ρουμανο-Αυστραλός επιχειρηματίας Vasile Frank Timis. Ετσι η ξένη αυτή εταιρία («Ρίγκαλ») ελέγχει τώρα το 60,02% της «Kavala Oil». Τα πράγματα όμως δε σταματούν εδώ, διότι μέσω της «Ρίγκαλ» επανέρχεται στο παιχνίδι η «ΝΤΕΝΙΣΟΝ». Ο κύριος μέτοχος της «Ρίγκαλ» κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ιδιωτικής εταιρίας «European Hydrocarbons Limited» (η εν λόγω εταιρία έχει υπογράψει συμφωνία με την «ΝΤΕΝΙΣΟΝ»), με την οποία αποκτά τα δικαιώματα έρευνας στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Θάσου. Με τον τρόπο αυτόν οι «Καναδοί» επιστρέφουν και ξαναβάζουν πόδι στα πετρέλαια του Αιγαίου.

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση έπρεπε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί δεν κηρύχτηκε έκπτωτη η «ΝΤΕΝΙΣΟΝ» μετά την αδικαιολόγητη εγκατάλειψη της εκμετάλλευσης, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά για «ανάπτυξη» της περιοχής! Κι αυτό, την ώρα που η «ΝΤΕΝΙΣΟΝ» όχι μόνο δεν αποβάλλεται ολοκληρωτικά από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής, αλλά της δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψει, μέσω συμφωνιών και σύμπραξης με μια άλλη ιδιωτική εταιρία.

Ανάπτυξη θα μπορούσε να προέλθει αν όλα τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης επανέρχονταν στο δημόσιο έλεγχο, έτσι ώστε η ενεργειακή παραγωγή της χώρας μας να μην εξαρτάται από τα παιχνίδια των πολυεθνικών. Τώρα τι είδους ανάπτυξη να περιμένει ο λαός της περιοχής; Ανάπτυξη για ποιους, προς όφελος ποιων; Είναι δυνατόν οι ιδιώτες, οι πολυεθνικές, η «ΝΤΕΝΙΣΟΝ», η «Ρίγκαλ» να έχουν στόχο την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος του λαού; Και η δική μας και η ξένη εμπειρία δείχνουν ότι οι ιδιώτες, τα μονοπώλια, το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται είναι τα κέρδη τους και όχι η περιοχή και οι κάτοικοί της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ